کنکوریها چه میزان قهوه در روز مصرف کنند؟
روزانه دو تا سه فنجان قهوه، در بازهی زمانی ۸:۳۰ تا 8، بهترین زمان برای نوشیدن است. قهوهی سیاه، دارک رست و اسپرسو، انتخابهای مناسبی برای افزایش بهرهوری است. همچنین، جایگزینهایی سالمتر چون چای سبز، چای سیاه و اسموتی، گزینههایی بهتر برای کاهش کافئین و حفظ سلامتی به شمار میروند.
طی کردن راه کنکور، سختیها و مشقتهای مربوط به خود را دارد و از نحوه درس خواندن گرفته تا میزان و نوع تغذیه، همه را دربر میگیرد. قهوه نوشیدنی است که همه ما با آن آشنا هستیم و هرچند وقت یکبار، کم یا بیش به سراغ آن میرویم. با این حال، همانطور که میدانید، در هر چیزی باید تعادل را رعایت کرد و قهوه نیز از این قاعده مستثنا نیست.
ما در این مقاله از جهشینو، بهطور جامع به بررسی فواید و مضرات قهوه، بهترین زمان مصرف آن و میزان استاندارد نوشیدنش میپردازیم. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید و هر نظر یا پیشنهادی دارید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
مقاله مرتبط: خواندن کنکور دو ماه؛ فرمول طلایی موفقیت در کمترین زمان
مزایا و معایب نوشیدن قهوه برای کنکوریها
قهوه به عنوان یکی از مرسومترین نوشیدنیهایی که تقریبا به قسمت مهمی از زندگی ما بدل شده است، مزایا و معایب بسیار زیادی را در بطن خود دارد و از آنجایی که کنکوریان و دانشآموزان به عنوان یکی از مخاطبین اصلی این نوشیدنی محسوب میشوند، بنابراین تعجبی ندارد که این طیف از افراد بخواهند در مورد مزایا و معایب آن اطلاعات کسب کنند. در ادامه میخواهیم به تمامی این مزایا و معایب در کنار یکدیگر و به صورت جامع بپردازیم.
مزایای نوشیدن قوه
اگر یک دانشآموز هستید، به خوبی میدانید که بزرگترین و مهمترین ابزاری که در مسیر رقابت بزرگی چون کنکور در مقابل شما قرار دارد، ذهن شماست. ذهن و مغز یک دانشآموز تمام آن چیزی است که وی میتواند در هنگام پاسخدهی به سوالات آزمون سراسری همراه خود داشته باشد و اساسا هیچچیز دیگری (البته به جز مداد و پاککن) در کنار او قرار ندارد. همین موضوع نشان میدهد که ذهن باید بیش از هر عامل دیگری برای کنکور و حتی امتحان نهایی آماده شود.
ذهن افراد، نگهدارنده خاطرات و دانستههای آنان است و دانشآموزان کنکوری سعی میکنند تا با افزودن مطالب کتاب به ذهن خود، خودشان را به نحو احسن برای رویدادهای تحصیلی آینده آماده کنند. به همین دلیل تمرکز نقطه بسیار مهمی برای یک دانشآموز است و وقتی به نبود آن فکر میکنیم، متوجه میشویم که بدون حضور تمرکز، عملا به خاطر سپرده هرچیزی و یاد گرفتن آن غیرممکن است.
مقاله مرتبط: استرس در کنکور؛ علائم، دلایل و تکنیکهای کنترل آن
حال تمامی این موارد را دانستیم که بگوییم قهوه چگونه میتواند قدرت شما را برای درس خواندن افزایش بدهد. اولین چیزی که باید درنظر داشته باشید، این است که نوشیدن قهوه و مصرف کافئین موجب افزایش تمرکز شما میشود و میتوانید با دقت بیشتری به درس خواندن بپردازید. در حقیقت کافئین دارای خاصیت افزایش دقت است که موجب میشود تمرکز شما، شدت و پایداری بیشتری پیدا کند.
دومین ویژگی از مجموعه فواید و خواص قهوه، به جنبه مانع شدن و تسلط یافتن خستگی بر بدن اختصاص دارد. طبیعتا درس خواندن به مدت طولانی، موجب میشود که فرد خسته شده و نیاز به استراحت پیدا کند. اگر شما بتوانید نحوه مصرف قهوه برای درس خواندن را به خوبی بیاموزید و مطابق آن عمل کنید، شک نکنید که نیاز ضروری بدن شما برای خوابیدن در روز کاهش خواهد یافت و خواهید توانست تا زمان کمتری را به مطالعه بپردازید.
دستهای از افراد و دانشآموزان وجود دارند که افزون بر آمادگی خود برای کنکور، به آمادگی جسمانی و حفظ سلامت خود نیز اهمیت زیادی میدهند. به همین منظور این افراد سعی میکنند تا زمانی در حدود 60 الی 90 دقیقه از روز خود را به ورزش اختصاص دهند.
در شرایطی که یک فرد همزمان در طول روز هم به ورزش و تمرینهای فیزیکی میپردازد و هم سعی میکند تا خودش را برای یکی از دشوارترین آزمونهای کشور آماده کند، سرعت خسته شدن افزایش چشمگیری خواهد داشت. اما توجه داشته باشید که جنبه دیگر استفاده از قهوه، کسب انرژی از آن است. بدین منظور قهوه با ایجاد نوعی حس دریافت انرژی از این نوشیدنی، دانشآموز را برای یک روز کامل آماده خواهد ساخت.
مقاله مرتبط: بهترین فیلمهای انگیزشی برای کنکور؛ 6 فیلم تاثیرگذار که باید ببینید
مضرات نوشیدن بیش از حد قهوه
وجود کافئین به عنوان یکی از عناصر تشکیل دهنده قهوه، موجب میشود که نوشیدنی مذکور به یکی از انتخابهای هرشخصی بدل شود. اما باید این نکته را نیز مورد توجه قرار دهید که کافئین اعتیاد آور است و مصرف آن در طول زمان باعث شده تا نتوان به راحتی آن را کنار گذاشت. همچنین بدن و مغز برای خود دارای یک حالت طبیعی است و اگر بخواهید در این روند طبیعی تداخل ایجاد کنید، تبعا باید منتظر عواقب آن نیز باشید.
شکستن مرزهای مغز درمورد روند خواب، در نهایت موجب میشود که بیخوابی تبدیل به یکی از همنشینان شما شود و حتی در زمانهایی که فعالیتهای زیادی داشتهاید، اما همچنان نتوانید به یک خواب راحت بروید.
علاوه بر این موارد، عملکرد قهوه نهتنها بر روی ذهن، بلکه در فشار خون نیز موثر خواهد بود و افزایش یافتن آن، یکی از اتفاقاتی است که به واسطه مصرف قهوه بهوجود میآید. عوامل دیگری چون تنشهای گاه و بیگاه، درد در ناحیه معده و سوزش آن و احساس سرگیجه در برخی اوقات، ناشی از مصرف قهوه به مقدار زیاد یا حتی نوشیدن آن به صورت روزمره هستند.
مقاله مرتبط: انگیزه برای کنکور؛ 9 روش طلایی افزایش انگیزه
کنکوریها چه میزان قهوه در روز مصرف کنند؟
قسمت بد ماجرا و مسئله نگران کننده درمورد خوردن قهوه این است که این نوشیدنی نیز همانند هرنوشیدنی و حتی خوراکی که بتوانید متصور شوید، برای خود دارای وجهههای منفی است که مصرف بالای آن موجب میشود که فرد موردنظر به آنها مبتلا باشد. باوجود اینکه دانشآموزان باید به صورت روزانه با حجم زیادی از مطالب درسی مواجه شوند، اما این حجم نباید به عنوان توجیحی برای استفاده بیش از اندازه قهوه و حتی سایر نوشیدنیهای کافئیندار از جمله اسپرسو شود.
اما نگران نباشید، چرا که لازم نیست بهطور کامل ارتباط خود را با این ماهیت انرژیزا قطع کنید. مطابق گفتهها و پیشنهادهایی که از مراجع معتبر و صلاحیتدار در خصوص مصرف قهوه برای کنکوریان ارائه شده است، نوشیدن 2 فنجان قهوه در روز (البته در زمان مناسب)، چندان آسیبزا نیست و حتی اگر مقدار آن به 3 فنجان نیز برسد، خیلی نباید نگران این مسئله باشید. البته که سعی کنید تا جای ممکن مصرف قهوه را به حداقل برسانید تا از عواقب مصرف بالای آن بهدور باشید.
همانطور که میدانید، مطالعه و یادگیری برخی دروس به تمرکز و دقت بالایی نیاز دارد. درسهایی مانند فیزیک در این دسته قرار میگیرند. فیزیک هم شامل فرمول است و هم بخشهایی برای حفظ کردن دارد؛ بنابراین، برای مطالعهی آن باید تمرکز و دقت زیادی به خرج دهیم. اما آیا همیشه میتوانیم این کار را انجام دهیم؟ راهحل چیست؟ یکی از بهترین راهکارها در چنین مواقعی، انتخاب روش درست مطالعه است. یکی از مؤثرترین روشها برای یادگیری این درس، تماشای ویدیوهای آموزشی است؛ بهویژه اگر این ویدیوها با استفاده از تکنیک متدهای جدیدی طراحی شده باشند. برای مثال، دورههای فیزیک جهشینو، مثل دوره فیزیک دهم، دوره فیزیک یازدهم و دوره فیزیک دوازدهم (ویژهی کنکور)، که با بهرهگیری از روشهای نوروساینس تهیه شدهاند تا شما حتی در روزهایی که حال و حوصلهی درس خواندن ندارید، بتوانید سختترین مسائل فیزیک را بهراحتی درک کنید و در امتحانات نهایی و کنکور به نتایج درخشانی برسید.
بهترین زمان نوشیدن قهوه برای کنکوریها
افزون بر اهمیت اینکه کنکوریها چه میزان قهوه در روز مصرف کنند؟، این مناسبترین و بهترین زمان مصرف قهوه است که باید به عنوان عامل مهم دیگر، مدنظر قرار گیرد. قهوه قابلیت ضدخستگی دارد و همه ما اکنون بر این نکته اشراف داریم، به همین دلیل میدانیم که نباید زمان مصرف قهوه را شب هنگام قرار دهیم. چرا که افزون بر ایجاد اختلال برای خواب شب، موجب میشود که صبح روز بعد با تاخیر بیدار شویم و نتوانیم یک روز دیگر را مطابق الگوهای ایدهآل، خود را برای درس خواندن امتحان نهایی و کنکور، آماده کنیم.
مقاله مرتبط: روتین صبحگاهی کنکوری ها؛ عادتهای کوچک اما موثر
شاید شنیده باشید که قهوه ناشتا یا قهوه فوری پس از بیداری، یکی از گزینههای معقول برای مصرف نوشیدنی کافئیندار است و در حقیقت چون زمان 8.30 الی 11 صبح برای خوردن قهوه ایدهآل بوده، به همین علت قهوه ناشتا از جمله پیشنهادات ما به شماست.
بهترین نوع قهوه برای درس خواندن
مقدار، زمان و در نهایت بهترین نوع قهوه. پاسخ به این سوال که قهوه برای کنکورها خوبه یا نه؟ تا حد زیادی بستگی به نوع قهوهای دارد که به آن مراجعه میکنیم. عواملی چون مواد افزودنی (مثل شکر)، مقدار کافئین، دمای حین نوشیدن و در نهایت نوع خود قهوه، میتوانند در ماهیت این نوشیدنی تغییر ایجاد کنند. قهوههایی از قبیل قهوه سیاه یا بلک کافی، دارک رست و اسپرسو، از جمله نوشیدنیهایی هستند که برپایه قهوه تهیه شده و برای مطالعه مناسب هستند.
جایگزینهای سالم تر بجای قهوه برای کنکوریها
پایین آوردن سطح مصرف کافئین، تاحدی میتواند مضرات قهوه را کاهش دهد. به همین منظور اگر میخواهید تا جای ممکن از اعتیاد به قهوه جلوگیری کنید، این امکان وجود دارد که به سایر نوشیدنیهای بدون کافئین، یا با کافئین کم مراجعه کنید. چای سیاه، چای سبز، انواع اسموتیها، ماته و همچنین چای ماسالا همان انتخابهای دوستداشتنی و محبوبی هستند که افزون بر داشتن یک طعم خوب و دلنشین، به عنوان یک جایگزین برای نوشیدن قهوه محسوب میشوند.
سخن پایانی
با تمام این توصیفات و اطلاعاتی که درمورد نوشیدنی بسیار جذاب حاوی کافئین داده شد، حال پاسخ این سوال با شماست که آیا قهوه برای کنکوریها خوبه یا نه؟ علیرغم مشکلاتی که به علت مصرف زیاد قهوه در افراد بروز پیدا خواهند کرد، این عامل میتواند جنبههای مثبت بسیار زیادی داشته باشد. پس فراموش نکنید که اگر به انرژی و قوت بیشتری برای درس خواندن نیازمندید، حداقل یکبار هم که شده به سراغ قهوه بروید.
سوالات متداول
عواملی چون ایجاد تنش، سردرد، سرگیجه، درد در ناحیه معده، بیخوابی و اعتیاد پیدا کردن به این نوشیدنی انرژیزا، از عواقب مصرف بالای قهوه هستند.
مصرف 2 الی 3 فنجان در طول 24 ساعت، مقدار کافی برای استفاده از قهوه است و نباید این مقدار را افزایش داد.
مصرف قهوه موجب افزایش تمرکز میشود. همچنین به واسطه استفاده از قهوه میتوان انرژی بیشتری را برای مطالعه بدست آورد و از استراحتهای نهچندان ضروری خودداری کرد.
انواع مختلف چای از جمله چای سیاه، چای سبز، چای ماسالا و اسموتیهای میوهای، از جایگزینهای سالم قهوه هستند.