ثبت نام کلاس تستچی شروع شد! کلاس تست + قلمچی
ثبت نام
زمان مطالعه : 7 دقیقه تاریخ انتشار : 03 مهر 1403 بروزرسانی : 14 مهر 1403

هدف‌گذاری در کنکور؛ با بهترین دید هدفتو نشونه بگیر

هدف‌گذاری در کنکور باید بر اساس توانمندی‌های داوطلبان و معقول باشد. هدف باید شفاف، واضح و دقیق تعیین کند که داوطلب از کنکور دادن چه می‌خواهد؟ هدف‌گذاری مسیر مطالعه کنکور را تعیین می‌کند و در سه نوع بلند مدت، کوتاه ندت و میان مدت انجام می‌شود.

اولین قدم برای موفقیت در کنکور و پیش از شروع برنامه‌ریزی درسی، تعیین هدف است. اصلا برنامه‌ریزی باید بر اساس هدف انجام شود. تصور کنید که حتی وقتی برای یک مسافرت کوتاه چند روزه، هدف و مقصد خود را مشخص می‌کنید؛ چطور ممکن است برای مرحله مهمی از زندگی به نام کنکور بدون هدف و برنامه پیش بروید؟ هدف‌گذاری در کنکور باید دقیق، شفاف و معقول باشد و تمام مسیر مطالعاتی شما را مشخص کند. می‌خواهید بدانید چطور این کار را انجام دهید؟ پس همراه جهشینو باشید.

انتخاب یک هدف معقول؛ جزئی‌نگر باش اما منطقی هدف‌گذاری کن

داوطلبان کنکور خیلی وقت‌ها از خودشان می‌پرسند چرا دارم این همه تلاش می‌کنم؟ چرا خودم را از خیلی تفریحات محروم کرده‌ام؟ و خیلی چراهایی که جوابشان آن‌ها را به یک چیز می‌رساند: هدفشان که قبولی در رشته مورد علاقه‌شان است. حتی بعضی از آن‌ها جزئی‌تر هدف‌گذاری می‌کنند و رتبه، دانشگاه و شهر را هم تعیین می‌کنند. داوطلبان موفق این کار را آگاهانه انجام می‌دهند. یعنی هدفشان را معقول و بر اساس واقعیت انتخاب می‌کنند. داشتن اهداف بزرگ اصلا هم بد نیست و در مواردی باعث تلاش بسیار زیاد، جدیت و انگیزه می‌شود. اما اگر هدف‌گذاری کنکور زیادی بلند پروازانه و غیر منطقی باشد، چیزی جز ناامیدی و شکست در پی نخواهد داشت. هدف باید دست‌یافتنی و واضح باشد. اگر داوطلبی هستید که معدل بسیار پایینی دارید، در درس‌ها از پایه ضعف و مشکل دارید و تابحال تست نزده‌اید، نمی‌توانید رتبه 2 رقمی و قبولی در رشته پزشکی دانشگاه شهید بهشتی را هدف خود قرار دهید! نمی‌خواهم بگویم رسیدن به این هدف برای چنین داوطلبی قطعا محال است، اما واقعا سخت است که بخواهید در سال کنکور این همه کار انجام دهید.

هدف‌گذاری در کنکور بر اساس توانمندی‌ها؛ ظرفیت‌هات رو بشناس

شنیده‌اید که می‌گویند سنگ بزرگ علامت نزدن است؟ خودتان را بشناسید و توانایی خود را موقع تعیین هدف در نظر بگیرید تا از خودتان توقعات عجیب و غیرممکن نداشته باشید.مثلا تصور کنید در آزمون آزمایشی شرکت کرده‌اید و شیمی را 40 درصد زده‌اید. نمی‌توانید توقع داشته باشید که در آزمون بعد که دو هفته آینده است، درصدتان را به 100 برسانید! اینجا باید مثلا درصد 50 تا 60 را به عنوان هدف خود تعیین کنید.ممکن است یک داوطلب بتواند روزانه 12 ساعت مطالعه با تمرکز داشته باشد. اما داوطلبی که وسط روز خسته می‌شود و تمرکزش پایین می‌آید، نمی‌تواند مطالعه 12 ساعتی را از همان ابتدا هدف خود قرار دهد، بلکه باید با توجه به توانایی و ظرفیتش به تدریج به آن تعداد ساعات مطالعه در روز برسد.

هدف گذاری کنکور
برای تعیین هدف، توانایی‌های فردی و ظرفیت‌های شخصی باید در نظر گرفته شود تا اهداف واقع‌بینانه و قابل دستیابی باشند و از ایجاد فشار روانی جلوگیری شود.

هدف کنکور باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

هدف‌گذاری کنکور کار حساسی است و نباید بدون فکر و از سر احساسات و هیجان انجام شود. هدف شما باید مشخص و واضح، قابل سنجش و اندازه‌گیری، امکان‌پذیر و دست‌یافتنی و دارای زمان باشد.

در ادامه هر ویژگی را بررسی می‌کنم تا بهتر متوجه منظورم شوید.

  • انتخاب یک هدف واضح و شفاف: دقیقا و به وضوح مشخص کنید که چه می‌خواهید؟ مثلا رتبه 2 رقمی رشته انسانی یا پرستاری دانشگاه شهید بهشتی. با این کار می‌توانید برنامه‌ریزی دقیقی بر اساس هدفتان داشته باشید.
  • قابل سنجش بودن هدف کنکور: پیشرفت شما در رسیدن به باید قابل سنجش و اندازه‌گیری باشد. مثلا تعیین کنید که روزانه 8 ساعت درس می‌خوانم، یا در آزمون بعدی 3 سوال فیزیک بیشتر جواب می‌دهم یا تا عید 2 دور تمام درس‌هایم را می‌خوانم.
  • امکان‌پذیر بودن هدف: رویایی فکر نکنید! اهداف بزرگ در سر داشته باشید، اما نه انقدر بزرگ که رسیدن به آن‌ها خارج از توان شما باشد!
  • زمان رسیدن به هدفت را مشخص کن: هنگام درس خواندن برای کنکور، زمان رسیدن به هدف را مشخص کنید. مثلا تا تاریخ 15 دی ماه به تعداد ساعات مطالعه 10 ساعت برسم. یا در کنکور اردیبهشت ماه رتبه 1000 بیاورم. اهداف زمان‌دار به شما قدرت و انگیزه می‌دهند.

چند نوع هدف برای کنکور داریم؟

برای برنامه‌ریزی اصولی و منطقی، حتما باید هدف‌گذاری بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت داشته باشید. این کار چند مزیت دارد که مهم‌ترین آن‌ها راحت‌تر رسیدن به هدف است. از دیگر مزیت‌های برنامه‌ریزی لایه‌ای و داشتن اهداف بلند و کوتاه مدت، ایجاد نظم و دسیپلین در برنامه‌ریزی است. برای درک بهتر موضوع، این سه نوع هدف‌گذاری در کنکور را توضیح می‌دهم.

هدف‌گذاری بلند مدت؛ آینده شغلیت را تعیین کن!

هدف بلند مدت همان هدف نهایی شما و تعیین کننده مسیر مطالعه، میزان تلاش، تعداد ساعات مطالعه و مهم‌ترین نوع هدف‌گذاری کنکور است. این همان هدفی است که آینده شغلی و تحصیلی شما را مشخص می‌کند و باید آن را فکر شده انتخاب کنید. مثلا قبولی دندانپزشکی دانشگاه تهران با رتبه دو رقمی.

هدف‌گذاری بلند مدت؛ آینده شغلیت
برای تعیین هدف، توانایی‌های فردی و ظرفیت‌های شخصی باید در نظر گرفته شود تا اهداف واقع‌بینانه و قابل دستیابی باشند و از ایجاد فشار روانی جلوگیری شود.

هدف‌گذاری میان مدت؛ هدف‌گذاری دوره‌ای در مسیر مطالعه

این نوع هدف‌گذاری بازه زمانی خاصی را شامل می‌شود و دوره‌ای و مقطعی است. مثلا تا آخر تابستان فیزیک دهم را با تست بخوانم. یا تا عید ریاضی هر سه پایه را 3 دور بخوانم و ایام عید آن‌ها را جمع‌بندی کنم. در حقیقت هدف‌گذاری میان مدت لایه کوچکتر هدف‌گذاری بلند مدت است.

هدف‌گذاری کوتاه مدت؛ خشت بنای کنکور

اهداف کوتاه مدت خیلی بااهمیت هستند و در واقع خشت اصلی بنای کنکور به حساب می‌آیند. عمر این نوع هدف‌گذاری روزانه، هفتگی و ماهانه است. مثلا امروز یک فصل زیست همراه 20 تست می‌خوانم. یا این هفته 60 ساعت درس می‌خوانم. یا این ماه فلان تراز را در آزمون به دست می‌آورم.

هدف‌گذاری در ساعات مطالعه؛ ساعات مطالعه‌ت رو به تدریج بالا ببر!

داوطلبان موفق و رتبه برترها برای برنامه‌ریزی کوتاه مدت خود دفتر برنامه‌ریزی دارند. آن‌ها در این دفتر تعداد ساعات مطالعه هر روز و هفته را مشخص می‌کنند و همه چیز را می‌نویسند. حتی به وضوح تعیین می‌کنند که چند ساعت زمان صرف خواندن چه مبحثی بکنند. وقتی ساعات مطالعه به طور دقیق نوشته می‌شود، می‌توانید هدف‌گذاری کنید و در فواصل تعیین شده آن را افزایش دهید. مثلا تعداد ساعات مطالعه هفته بعد را از 35 ساعت به 37 ساعت برسانید.

هدف‌گذاری در ساعات مطالعه
برنامه‌ریزی دقیق مطالعه با تعیین ساعات مطالعه روزانه و افزایش تدریجی آن‌ها، یکی از کلیدهای موفقیت داوطلبان برتر در آزمون‌ها است.

سخن آخر

هدف‌گذاری در کنکور مهم‌ترین بخش برنامه‌ریزی مطالعاتی و اولین قدم برای موفقیت در کنکور است. هدف باید منطقی و معقول و دست‌یافتنی باشد. حتما اهداف بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت داشته باشید و برای هر یک از آن‌ها برنامه‌ریزی کنید. انتخاب آگاهانه هدف مسیر شما را مشخص می‌کند و به شما انگیزه می‌دهد. اگر تجربه هدف، گذاری موفق در کنکور را دارید یا نکات بیشتری به ذهنتان می‌رسد، حتما برای ما کامنت بگذارید. سوالات خود در مورد نحوه تعیین هدف را هم در بخش نظرات بپرسید تا کارشناسان جهشینو شما را راهنمایی کنند.

تیم تحریریه جهشینو

تیم تحریریه جهشینو متشکل از برترین اساتید و مشاوران کنکور کشور است. هر یک از اعضای این تیم سال‌ها تجربه تدریس و مشاوره در حوزه کنکور را در کارنامه خود دارند. این اساتید با شناخت کامل از ساختار کنکور و دروس مختلف، بهترین و کاربردی‌ترین مطالب را برای موفقیت شما در کنکور گردآوری کرده‌اند.

دیدگاه

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.