basket icon

روتین صبحگاهی کنکوری‌ ها؛ عادت‌های کوچک اما موثر

زمان مطالعه
زمان مطالعه: 10 دقیقه
تاریخ انتشار
20 آبان 1403
تاریخ بروزسانی
05 اسفند 1403
روتین صبحگاهی کنکوری‌ ها؛ عادت‌های کوچک اما موثر
خلاصه مطلب در ۳۰ ثانیه

روتین صبحگاهی کنکوری‌ها به معنی داشتن یک برنامه منظم روزانه شامل بیدار شدن از خواب در ساعت مشخص، نرمش و انجام حرکات کششی، خوردن صبحانه مقوی، مدیتیشن با موزیک ملایم و استارت مطالعه است. مجموعه این کارها باعث می‌شود روز خود را با انرژی آغاز و در طول روز این انرژی را حفظ کنید و تمرکز کافی برای درس خواندن داشته باشید.

روتین صبحگاهی کنکوری‌ها بخشی از برنامه روزانه آن‌ها است، اما خیلی از کسانی که در کنکور موفق نمی‌شوند به آن اعتقادی ندارند یا اگر هم سعی در انجامش داشته باشند به آن پایبند نمی‌مانند و بعد از مدتی رهایش می‌کنند. غافل از اینکه یکی از بهترین کارهایی که باعث موفقیت داوطلبان می‌شود پایبند بودن به عادت‌های کوچک از جمله روتین صبحگاهی است. مغز انسان صبح‌ها در آماده‌ترین حالت ممکن برای یادگیری قرار دارد، از طرفی اگر صبح خود را با انرژی شروع کنید تا پایان روز سرحال خواهید بود و انرژی و انگیزه کافی برای اجرای برنامه‌ریزی درسی‌تان خواهید داشت. شما هم از کسالت، کرختی، چرت زدن‌های اول صبح و عدم تمرکز کافی برای درس خواندن خسته شده‌اید؟ دل‌تان می‌خواهد یک روتین صبحگاهی منظم و موثر داشته باشید؟ پس تا انتهای مطلب با جهشینو همراه شوید.

معنای روتین صبحگاهی کنکوری‌ها؛ روزت را مفید شروع کن!

پیش از هر چیز باید بدانید که داشتن روتین صبحگاهی برای کنکوری‌ها چه معنایی دارد؟ روتین به این معنا است که هر روز مجموعه‌ای از کارهای مشخص را در ساعات معین و به طور منظم انجام دهید تا تبدیل به عادت‌هایی موثر و مفید شوند که شما را به هدف‌تان (حال هر چیزی که هست) می‌رسانند. مثلاً خانم‌هایی که به سلامت و شادابی پوست‌شان اهمیت می‌دهند، برای خود روتین پوستی دارند که هر شب قبل از خواب آن را انجام می‌دهند.

بدون شک برنامه صبحگاهی کنکوری‌ها بسیار بااهمیت‌تر و پیچیده‌تر از اجرای یک روتین پوستی ساده است. شاید در ابتدا برایتان سخت باشد که خود را به انجام کارهایی که در ادامه خواهیم گفت، مقید کنید؛ اما پس از مدت زمان کوتاهی این کارها تبدیل به عادت در شما می‌شوند و به‌طور ناخودآگاه صبح‌ها که بیدار می‌شوید آ‌ن‌ها را انجام می‌دهید. اگر روز خود را پرانرژی و شاداب شروع کنید، زمان بیشتری برای مطالعه در اختیار دارید و می‌توانید به تمام کارهایی برسید که در برنامه‌تان نوشته‌اید. درنتیجه انگیزه مضاعفی برای ادامه دادن پیدا خواهید کرد.

چرا داشتن روتین صبحگاهی برای کنکوری‌ها مهم است؟ “اهمیت روتین صبحگاهی”

روتین صبحگاهی کنکوری‌ها مجموعه‌ای از کارهای کوچک اما منظم است که آن‌ها را هر روز انجام می‌دهند تا انرژی روزشان را تامین کنند، ذهنی متمرکز و خالی از افکار منفی و استرس داشته باشند و بتوانند به برنامه‌ریزی درسی‌شان عمل کنند. شاید به نظرتان اغراق‌آمیز باشد، اما انجام یک برنامه صبحگاهی برای کنکوری‌ها تا این اندازه اهمیت دارد و تمام روز آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

عده‌ای از داوطلبان همیشه گلایه می‌کنند که اگر بازدهی مغز اول صبح‌ها بیشتر از زمان‌های دیگر است، پس چرا من صبح‌ها که از خواب بیدار می‌شوم سرحال نیستم و نمی‌توانم مطالبی که می‌خوانم را یاد بگیرم؟ آن‌ها اغلب کتاب را روبه‌روی خود می‌گذارند و هر مطلبی را چندین بار روخوانی می‌کنند، ولی به دلیل نداشتن تمرکز کافی، مطالب را نمی‌فهمند. عده دیگر می‌گویند من صبح‌ها وقت کافی برای اجرای برنامه‌های صبحم را ندارم، از برنامه‌ریزی جا می‌مانم و دیگر برنامه درسی روزانه خود را اجرا نمی‌کنم!

اگر شما هم چنین مشکلاتی دارید، انجام یک برنامه صبحگاهی منظم به دادتان می‌رسد. در حقیقت مهم‌ترین گام موفقیت در کنکور و اجرای برنامه‌ریزی درسی کوتاه مدت، داشتن یک روتین صبحگاهی است که به کمک آن نه تنها روزتان را پرانرژی شروع می‌کنید، بلکه قدرت یادگیری‌تان افزایش پیدا می‌کند. با وجود اینکه این روتین برای هر یک از داوطلبان متفاوت است و هر شخص می‌تواند برنامه صبحگاهی منحصربه‌فردی داشته باشد، چند راهکار زیر برای آغاز یک روز پرانرژی و رسیدن به تمام برنامه‌های درسی به شما کمک می‌کنند و می‌توانند جزئی از روتین صبحگاهی شما به عنوان داوطلب کنکور باشند.

چرا داشتن روتین صبحگاهی برای کنکوری‌ها مهم است؟ “اهمیت روتین صبحگاهی”
داشتن یک روتین صبحگاهی منظم و شخصی‌سازی شده، با افزایش انرژی و قدرت یادگیری، به موفقیت در کنکور و اجرای بهتر برنامه‌های درسی کمک شایانی می‌کند.

روتین شبانگاهی کنکوری‌ها؛ پیش‌نیاز روتین صبحگاهی

پیش از اینکه کارهایی را بگوییم که باید صبح‌ها انجام دهید تا تبدیل به عادت‌های روزانه شما شوند، اجازه بدهید یک الگو برای روتین شبانگاهی به شما ارائه دهیم.

بهترین برنامه صبحگاهی برای کنکور؛ نمونه روتین رتبه برترها

توصیه می‌شود صبح‌ها زود از خواب بیدار شوید، البته زود بیدار شدن به معنای به موقع بیدار شدن یعنی حدود ساعت ۶ تا ۷ است. اگر بیدار شدن برایتان سخت است، حتما آلارم بگذارید و آن را در جایی دور از دسترس قرار دهید تا برای خاموش کردنش مجبور به بلند شدن از رختخواب‌تان شوید. کارهایی که می‌توانید در روتین صبحگاهی انجام دهید عبارتند از:

راهکار سرحال شدن صبح‌ها؛ به خودت برس!

دست و صورت خود را با آب خنک بشویید تا سرحال شوید و به اصطلاح خواب از سرتان بپرد. حتی اگر لازم است یک دوش کوتاه بگیرید، حتما مسواک بزنید، موهایتان را شانه و مرتب کنید و عطر مورد علاقه‌تان را بزنید تا سرشار از انگیزه و انرژی مثبت شوید.

نرمش و حرکات کششی؛ جزء جدایی‌ناپذیر روتین صبحگاهی کنکوری‌ها

نرمش و انجام حرکات کششی به خارج شدن بدن از حالت تنبلی ناشی از بی‌حرکت ماندن طی خواب شب کمک می‌کنند. پس صبح‌ها چند دقیقه نرمش کنید و چند حرکت کششی انجام دهید. نیازی به انجام تمرینات سنگین و خسته کردن جسم‌تان ندارید و همین چند دقیقه برای ساختن روزتان و سرحال شدن شما کافی است.

نرمش و حرکات کششی؛ جزء جدایی‌ناپذیر روتین صبحگاهی کنکوری‌ها
انجام چند دقیقه نرمش و حرکات کششی سبک در صبح، برای خارج شدن از حالت خواب‌آلودگی و آغاز روز با انرژی بیشتر، کافی است.

مدیتیشن همراه با موزیک بی‌کلام؛ راه حل افزایش تمرکز

از آنجا که اکثر کنکوری‌ها فشار روانی و استرس بسیاری را تحمل می‌کنند، بهتر است صبح‌ها در حد چند دقیقه به مدیتیشن بپردازید تا ذهنتان را از افکار منفی و استرس خالی کنید و قدرت تمرکزتان را بالا ببرید. برای این کار می‌توانید یک موسیقی ملایم و بی‌کلام پخش کنید و چند دقیقه در محیط آرامی روی دم و بازدم خود تمرکز نمایید.

تامین انرژی کل روز؛ صبحانه کامل بخور!

صبحانه خوردن یکی از عادت‌های خوب و موثر در لایف استایل کنکوری است. حتماً صبح‌ها یک صبحانه سرشار از پروتئین، فیبر و کربوهیدرات مصرف کنید تا انرژی آن در طول روز به تدریج آزاد شود و در تمام طول روز هنگام مطالعه سطح گلیکوژن در بدن‌تان ثابت بماند و دچار افت قند و کمبود انرژی نشوید، چرا که مغز برای یادگیری به انرژی نیاز دارد.

برنامه‌ریزی جداگانه برای صبح؛ نظم و دسیپلین

با اینکه ممکن است در دفتر برنامه‌ریزی درسی‌تان برنامه مطالعاتی صبح را به طور کامل نوشته باشید، اما جداگانه کارهایی که می‌خواهید تا قبل از ظهر انجام دهید را بنویسید. مثلاً تایم‌های مطالعه و استراحت را مشخص کنید یا مشخصا بنویسید که قرار است چه تعداد تست حل کنید یا چه مبحثی از فیزیک را بخوانید. به این ترتیب از نظم خاصی پیروی می‌کنید، به‌علاوه ذهنتان درگیر انجام کارهای مختلف نمی‌شود و با آرامش شروع به درس خواندن می‌کنید.

نکات کلیدی طراحی روتین صبحگاهی کنکوری‌ها؛ تبدیل روتین به عادت

شاید شما هم بارها و بارها تصمیم گرفته باشید که یک روتین صبحگاهی منظم برای خود داشته باشید تا بتوانید در کنکور موفق شوید، اما هرگز نتوانسته باشید آن را اجرایی کنید. اگر دو نکته زیر را در نظر داشته باشید، می‌توانید به راحتی برنامه صبحگاهی که در بالا توضیح دادیم را اجرا و به عادت تبدیل کنید.

بیدار شدن زود هنگام و اهمیت خواب کافی؛ تنظیم ساعت بیولوژیک بدن

نادر ابراهیمی در کتاب یک عاشقانه آرام می‌نویسد: «صبح زود بیدار شدن طعم تمام روز را عوض می‌کند. کارها هم چقدر جلو می‌افتد! کسالت، کسالت می‌آورد؛ خواب، خواب!» این متن کوتاه چقدر خوب حکایت شروع یک روز پرانرژی برای کنکوری‌ها را توصیف می‌کند. صبح زود بیدار شدن کسالت و خواب‌آلودگی را از شما دور می‌کند و می‌توانید یک شروع پرقدرت و پرانرژی برای مطالعه داشته باشید.

همانطور که می‌دانید مغز انسان برای تثبیت اطلاعات به خواب کافی نیاز دارد، از طرفی اگر خواب کافی نداشته باشید در طول روز بی‌انرژی هستید و قدرت یادگیری و تمرکزتان پایین می‌آید. بهترین زمان برای استراحت مغز و ترشح هورمون‌های مربوط به تمرکز و یادگیری 11 شب تا 4 صبح است، پس باید حتماً آن زمان خواب باشید. از طرفی مغز شما صبح‌ها بیشترین سطح یادگیری را دارد، پس باید از این زمان نهایت استفاده را بکنید. حتماً شب‌ها در یک اتاق کاملاً تاریک بخوابید و صبح‌ها در مکانی مطالعه کنید که نور کافی داشته باشد و با این کار ساعت بیولوژیک بدن‌تان را تنظیم کنید.

بیدار شدن زود هنگام و اهمیت خواب کافی؛ تنظیم ساعت بیولوژیک بدن
برای داشتن بیشترین تمرکز و یادگیری، بهتر است شب‌ها در ساعت ۱۱ تا ۴ صبح بخوابید و صبح‌ها در محیطی روشن مطالعه کنید تا ساعت بیولوژیک بدن تنظیم شود.

تنظیم زمان‌بندی برای فعالیت‌های صبحگاهی؛ جدول برنامه‌ریزی

حتماً کارهایی که قرار است در روتین صبحگاهی کنکوری خود انجام دهید را روی کاغذ یادداشت کنید. با این کار زمان خود را طوری تنظیم می‌کنید که هم به برنامه مطالعاتی صبحگاهی خود برسید و هم بتوانید روتین صبحگاهی‌تان را انجام دهید، برای هیچ کدام از این کارها وقت کم نیاورید و به بهانه کمبود وقت از انجام برنامه صبحگاهی خود غافل شوید. جدول زیر نمونه‌ای از برنامه‌ریزی برای انجام فعالیت‌های صبحگاهی است. دقت کنید که این جدول از برنامه‌ریزی درسی جدا است.

نوع فعالیتزمان انجام
بیدار شدن از خواب7 صبح
نرمش و دوش گرفتن7:15 به مدت یک ربع
مدیتیشن7:30 به مدت 5 دقیقه
نوشتن برنامه درسی7:35 به مدت 10 دقیقه
صبحانه خوردن7:45 به مدت یک ربع
شروع مطالعه زیست (مبحث تنظیم عصبی، گفتار اول)8 صبح
استراحت 15 دقیقه‌ای8:45 صبح
ادامه مطالعه زیست(مبحث تنظیم عصبی، گفتار اول)9 صبح
استراحت 15 دقیقه‌ای9:45 صبح
تست‌زنی مبحث خوانده شده10 صبح تا 10:45
استراحت 15 دقیقه‌ای10:45 صبح
شروع مطالعه فیزیک(بخشی از مبحث دما و گرما)11 صبح تا 12 ظهر

اشتباهات رایج در روتین صبحگاهی کنکوری‌ها؛ اشتباهات مهلک

عده‌ای از داوطلبان یک برنامه صبحگاهی منظم دارند که به آن مقید هستند، اما اشتباهاتی در انجام آن مرتکب می‌شوند که منجر به نتایج منفی می‌شود. این اشتباهات عبارتند از:

  • چک کردن شبکه‌های اجتماعی به محض بیدار شدن
  • ننوشتن برنامه و زمان تقریبی انجام هر فعالیت
  • خوردن صبحانه ناسالم و حاوی قندهای مصنوعی
  • صبحانه نخوردن
  • انجام ورزش‌های سنگین و طولانی
  • ساعت بیداری نامنظم (مثلاً یک روز ساعت ۶ بیدار نشوید و روز دیگر ساعت ۷:۳۰)
  • در نظر نگرفتن بازه‌های مشخص و عدم ایجاد تعادل بین مطالعه و استراحت
  • غرق شدن در افکار منفی
  • شروع دیرهنگام برنامه صبحگاهی

سخن پایانی

اگر شما هم از روتین صبحگاهی کنکوری‌ها مثل صبحانه خوردن، مدیتیشن، ورزش، نوشتن برنامه صبحگاهی و ساعت خواب و بیداری منظم پیروی کنید، قطعاً نتایج مثبت آن را در برنامه‌ریزی درسی خود خواهید دید. با یکبرنامه صبحگاهی منظم و روزانه، انرژی و تمرکز لازم برای مطالعه خواهید داشت و یک قدم بلند به سوی موفقیت برمی‌دارید. شما چه روتین صبحگاهی برای خود دارید؟ خوشحال می‌شویم که آن را در بخش نظرات برای همراهان جهشینو بنویسید.

تیم تحریریه جهشینو
تیم تحریریه جهشینو
تیم تحریریه جهشینو متشکل از برترین اساتید و مشاوران کنکور کشور است. هر یک از اعضای این تیم سال‌ها تجربه تدریس و مشاوره در حوزه کنکور را در کارنامه خود دارند. این اساتید با شناخت کامل از ساختار کنکور و دروس مختلف، بهترین و کاربردی‌ترین مطالب را برای موفقیت شما در کنکور گردآوری کرده‌اند.
vector shape
دیدگاهتان را بنویسید

Link icon
مقالات مرتبط
مقالات و منابع تکمیلی پیشنهادی
تغذیه کنکوری‌ها در ماه رمضان؛ چی بخوریم که تمرکزمان کم نشود؟
راهنمای مطالعه تغذیه کنکوری‌ها در ماه رمضان؛ چی بخوریم که تمرکزمان کم نشود؟

ماه رمضان برای داوطلبان کنکور، مثل یک فصل متفاوت از سال است؛ روزهایی که هم باید به جسم و روحشان رسیدگی کنند و هم ذهنشان را برای یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های زندگی آماده نگه دارند.  تغذیه کنکوری‌ها در ماه رمضان فقط به پر کردن شکم نیست؛ بلکه به این معناست که چه چیزی بخوریم تا […]

Clock icon 8 دقیقه
برنامه مطالعاتی فیزیک کنکور در عید 1404؛ برنامه روزانه
راهنمای مطالعه برنامه مطالعاتی فیزیک کنکور در عید 1404؛ برنامه روزانه

اگر تا امروز فیزیک را خیلی جدی مطالعه نکرده‌اید یا احساس می‌کنید در این درس تسلط کافی ندارید، ایام عید 1404 بهترین فرصت برای شماست تا این مسئله را جبران کنید. تعطیلات نوروز یک بازه‌ طلایی برای جمع‌بندی و تقویت نقاط ضعف است، اما بدون یک برنامه‌ دقیق و شخصی‌سازی ‌شده، این زمان ارزشمند ممکن […]

Clock icon 10 دقیقه
شروع کنکور از عید؛ ۲ ماه طلایی تا موفقیت در کنکور
راهنمای مطالعه شروع کنکور از عید؛ ۲ ماه طلایی تا موفقیت در کنکور

اگر تا امروز آن‌طور که باید برای کنکور درس نخوانده‌اید و احساس می‌کنید زمان را از دست داده‌اید، نگران نباشید! عید نوروز و ۲ ماه پایانی تا کنکور، یک فرصت طلایی برای رشد و موفقیت شما است. بسیاری از رتبه‌های برتر کنکور، از همین زمان برای جمع‌بندی و افزایش تسلط خود استفاده کرده‌اند. اما چگونه […]

Clock icon 10 دقیقه
بهترین زمان درس خواندن در ماه رمضان؛ ۳ بازه زمانی طلایی
راهنمای مطالعه بهترین زمان درس خواندن در ماه رمضان؛ ۳ بازه زمانی طلایی

ماه رمضان مثل یک فصل خاص از سال می‌ماند؛ پر از عطر معنویت، سکوت و فرصتی برای نزدیک‌تر شدن به خودمان. برای خیلی‌ها، این ماه یعنی روزهایی که با صدای اذان صبح شروع می‌شوند و با گرمای دعا و سفره افطار به پایان می‌رسند. اما اگر داوطلب کنکور باشی یا دانش‌آموزی که برای امتحان نهایی […]

Clock icon 9 دقیقه
استرس در امتحان؛ علائم، دلایل و تکنیک‌های کنترل آن
آموزش و یادگیری استرس در امتحان؛ علائم، دلایل و تکنیک‌های کنترل آن

امتحان یکی از چالش‌برانگیزترین بخش‌های تحصیل هر دانش آموزی است. برای بسیاری، این رویداد چیزی فراتر از یک آزمون ساده و موقعیتی است که می‌تواند اضطراب و نگرانی شدیدی ایجاد کند. استرس در امتحان می‌تواند تمرکز را کاهش دهد، عملکرد را تحت تأثیر قرار دهد و حتی منجر به فراموشی مطالبی شود که ساعت‌ها برای […]

Clock icon 14 دقیقه
بهترین منابع امتحان نهایی فیزیک؛ با این منابع 20 شو
راهنمای مطالعه بهترین منابع امتحان نهایی فیزیک؛ با این منابع 20 شو

فیزیک یکی از دروسی است که خیلی‌ها یا عاشقش می‌شوند یا از آن فراری‌اند! اما اگر منابع مناسب برای مطالعه آن را بشناسید، می‌توانید به‌جای استرس، از حل مسائل آن لذت ببرید. امتحان نهایی فیزیک به‌خودی‌خود سخت نیست؛ سختی آن زمانی حس می‌شود که بدون برنامه‌ریزی و داشتن منابع مناسب سراغش بروید. در این مقاله […]

Clock icon 10 دقیقه
خواندن کنکور دو ماه؛ فرمول طلایی موفقیت در کمترین زمان
راهنمای مطالعه خواندن کنکور دو ماه؛ فرمول طلایی موفقیت در کمترین زمان

به عنوان داوطلب کنکور، حتما شنیده‌اید که می‌گویند برای موفقیت در کنکور باید یک سال یا بیشتر درس خواند، اما آیا واقعاً چنین است؟ اگر فقط 2 ماه فرصت داشته باشید، آیا شانسی برای قبولی در رشته و دانشگاه دلخواهتان خواهید داشت؟ پاسخ این سؤال به استراتژی، برنامه‌ریزی و روش مطالعه شما بستگی دارد. خواندن […]

Clock icon 11 دقیقه
بهترین منابع فیزیک دوازدهم ریاضی برای امتحان نهایی
امتحان نهایی بهترین منابع فیزیک دوازدهم ریاضی برای امتحان نهایی

فیزیک دوازدهم ریاضی یکی از مهم‌ترین دروس این پایه است که تاثیر زیادی در کنکور و امتحان نهایی دارد. برای موفقیت در این درس، دانش‌آموزان نیاز به منابع کمک‌درسی مناسب دارند. در این مقاله از جهشینو، بهترین منابع فیزیک دوازدهم ریاضی مانند دوره‌ی تیپ و تست (نکته و تست سابق) و دیگر منابع مهم برای […]

Clock icon 10 دقیقه
close side menu
جهشینو