روتین صبحگاهی کنکوریها به معنی داشتن یک برنامه منظم روزانه شامل بیدار شدن از خواب در ساعت مشخص، نرمش و انجام حرکات کششی، خوردن صبحانه مقوی، مدیتیشن با موزیک ملایم و استارت مطالعه است. مجموعه این کارها باعث میشود روز خود را با انرژی آغاز و در طول روز این انرژی را حفظ کنید و تمرکز کافی برای درس خواندن داشته باشید.
روتین صبحگاهی کنکوریها بخشی از برنامه روزانه آنها است، اما خیلی از کسانی که در کنکور موفق نمیشوند به آن اعتقادی ندارند یا اگر هم سعی در انجامش داشته باشند به آن پایبند نمیمانند و بعد از مدتی رهایش میکنند. غافل از اینکه یکی از بهترین کارهایی که باعث موفقیت داوطلبان میشود پایبند بودن به عادتهای کوچک از جمله روتین صبحگاهی است. مغز انسان صبحها در آمادهترین حالت ممکن برای یادگیری قرار دارد، از طرفی اگر صبح خود را با انرژی شروع کنید تا پایان روز سرحال خواهید بود و انرژی و انگیزه کافی برای اجرای برنامهریزی درسیتان خواهید داشت. شما هم از کسالت، کرختی، چرت زدنهای اول صبح و عدم تمرکز کافی برای درس خواندن خسته شدهاید؟ دلتان میخواهد یک روتین صبحگاهی منظم و موثر داشته باشید؟ پس تا انتهای مطلب با جهشینو همراه شوید.
پیش از هر چیز باید بدانید که داشتن روتین صبحگاهی برای کنکوریها چه معنایی دارد؟ روتین به این معنا است که هر روز مجموعهای از کارهای مشخص را در ساعات معین و به طور منظم انجام دهید تا تبدیل به عادتهایی موثر و مفید شوند که شما را به هدفتان (حال هر چیزی که هست) میرسانند. مثلاً خانمهایی که به سلامت و شادابی پوستشان اهمیت میدهند، برای خود روتین پوستی دارند که هر شب قبل از خواب آن را انجام میدهند.
بدون شک برنامه صبحگاهی کنکوریها بسیار بااهمیتتر و پیچیدهتر از اجرای یک روتین پوستی ساده است. شاید در ابتدا برایتان سخت باشد که خود را به انجام کارهایی که در ادامه خواهیم گفت، مقید کنید؛ اما پس از مدت زمان کوتاهی این کارها تبدیل به عادت در شما میشوند و بهطور ناخودآگاه صبحها که بیدار میشوید آنها را انجام میدهید. اگر روز خود را پرانرژی و شاداب شروع کنید، زمان بیشتری برای مطالعه در اختیار دارید و میتوانید به تمام کارهایی برسید که در برنامهتان نوشتهاید. درنتیجه انگیزه مضاعفی برای ادامه دادن پیدا خواهید کرد.
روتین صبحگاهی کنکوریها مجموعهای از کارهای کوچک اما منظم است که آنها را هر روز انجام میدهند تا انرژی روزشان را تامین کنند، ذهنی متمرکز و خالی از افکار منفی و استرس داشته باشند و بتوانند به برنامهریزی درسیشان عمل کنند. شاید به نظرتان اغراقآمیز باشد، اما انجام یک برنامه صبحگاهی برای کنکوریها تا این اندازه اهمیت دارد و تمام روز آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
عدهای از داوطلبان همیشه گلایه میکنند که اگر بازدهی مغز اول صبحها بیشتر از زمانهای دیگر است، پس چرا من صبحها که از خواب بیدار میشوم سرحال نیستم و نمیتوانم مطالبی که میخوانم را یاد بگیرم؟ آنها اغلب کتاب را روبهروی خود میگذارند و هر مطلبی را چندین بار روخوانی میکنند، ولی به دلیل نداشتن تمرکز کافی، مطالب را نمیفهمند. عده دیگر میگویند من صبحها وقت کافی برای اجرای برنامههای صبحم را ندارم، از برنامهریزی جا میمانم و دیگر برنامه درسی روزانه خود را اجرا نمیکنم!
اگر شما هم چنین مشکلاتی دارید، انجام یک برنامه صبحگاهی منظم به دادتان میرسد. در حقیقت مهمترین گام موفقیت در کنکور و اجرای برنامهریزی درسی کوتاه مدت، داشتن یک روتین صبحگاهی است که به کمک آن نه تنها روزتان را پرانرژی شروع میکنید، بلکه قدرت یادگیریتان افزایش پیدا میکند. با وجود اینکه این روتین برای هر یک از داوطلبان متفاوت است و هر شخص میتواند برنامه صبحگاهی منحصربهفردی داشته باشد، چند راهکار زیر برای آغاز یک روز پرانرژی و رسیدن به تمام برنامههای درسی به شما کمک میکنند و میتوانند جزئی از روتین صبحگاهی شما به عنوان داوطلب کنکور باشند.
پیش از اینکه کارهایی را بگوییم که باید صبحها انجام دهید تا تبدیل به عادتهای روزانه شما شوند، اجازه بدهید یک الگو برای روتین شبانگاهی به شما ارائه دهیم.
توصیه میشود صبحها زود از خواب بیدار شوید، البته زود بیدار شدن به معنای به موقع بیدار شدن یعنی حدود ساعت ۶ تا ۷ است. اگر بیدار شدن برایتان سخت است، حتما آلارم بگذارید و آن را در جایی دور از دسترس قرار دهید تا برای خاموش کردنش مجبور به بلند شدن از رختخوابتان شوید. کارهایی که میتوانید در روتین صبحگاهی انجام دهید عبارتند از:
دست و صورت خود را با آب خنک بشویید تا سرحال شوید و به اصطلاح خواب از سرتان بپرد. حتی اگر لازم است یک دوش کوتاه بگیرید، حتما مسواک بزنید، موهایتان را شانه و مرتب کنید و عطر مورد علاقهتان را بزنید تا سرشار از انگیزه و انرژی مثبت شوید.
نرمش و انجام حرکات کششی به خارج شدن بدن از حالت تنبلی ناشی از بیحرکت ماندن طی خواب شب کمک میکنند. پس صبحها چند دقیقه نرمش کنید و چند حرکت کششی انجام دهید. نیازی به انجام تمرینات سنگین و خسته کردن جسمتان ندارید و همین چند دقیقه برای ساختن روزتان و سرحال شدن شما کافی است.
از آنجا که اکثر کنکوریها فشار روانی و استرس بسیاری را تحمل میکنند، بهتر است صبحها در حد چند دقیقه به مدیتیشن بپردازید تا ذهنتان را از افکار منفی و استرس خالی کنید و قدرت تمرکزتان را بالا ببرید. برای این کار میتوانید یک موسیقی ملایم و بیکلام پخش کنید و چند دقیقه در محیط آرامی روی دم و بازدم خود تمرکز نمایید.
صبحانه خوردن یکی از عادتهای خوب و موثر در لایف استایل کنکوری است. حتماً صبحها یک صبحانه سرشار از پروتئین، فیبر و کربوهیدرات مصرف کنید تا انرژی آن در طول روز به تدریج آزاد شود و در تمام طول روز هنگام مطالعه سطح گلیکوژن در بدنتان ثابت بماند و دچار افت قند و کمبود انرژی نشوید، چرا که مغز برای یادگیری به انرژی نیاز دارد.
با اینکه ممکن است در دفتر برنامهریزی درسیتان برنامه مطالعاتی صبح را به طور کامل نوشته باشید، اما جداگانه کارهایی که میخواهید تا قبل از ظهر انجام دهید را بنویسید. مثلاً تایمهای مطالعه و استراحت را مشخص کنید یا مشخصا بنویسید که قرار است چه تعداد تست حل کنید یا چه مبحثی از فیزیک را بخوانید. به این ترتیب از نظم خاصی پیروی میکنید، بهعلاوه ذهنتان درگیر انجام کارهای مختلف نمیشود و با آرامش شروع به درس خواندن میکنید.
شاید شما هم بارها و بارها تصمیم گرفته باشید که یک روتین صبحگاهی منظم برای خود داشته باشید تا بتوانید در کنکور موفق شوید، اما هرگز نتوانسته باشید آن را اجرایی کنید. اگر دو نکته زیر را در نظر داشته باشید، میتوانید به راحتی برنامه صبحگاهی که در بالا توضیح دادیم را اجرا و به عادت تبدیل کنید.
نادر ابراهیمی در کتاب یک عاشقانه آرام مینویسد: «صبح زود بیدار شدن طعم تمام روز را عوض میکند. کارها هم چقدر جلو میافتد! کسالت، کسالت میآورد؛ خواب، خواب!» این متن کوتاه چقدر خوب حکایت شروع یک روز پرانرژی برای کنکوریها را توصیف میکند. صبح زود بیدار شدن کسالت و خوابآلودگی را از شما دور میکند و میتوانید یک شروع پرقدرت و پرانرژی برای مطالعه داشته باشید.
همانطور که میدانید مغز انسان برای تثبیت اطلاعات به خواب کافی نیاز دارد، از طرفی اگر خواب کافی نداشته باشید در طول روز بیانرژی هستید و قدرت یادگیری و تمرکزتان پایین میآید. بهترین زمان برای استراحت مغز و ترشح هورمونهای مربوط به تمرکز و یادگیری 11 شب تا 4 صبح است، پس باید حتماً آن زمان خواب باشید. از طرفی مغز شما صبحها بیشترین سطح یادگیری را دارد، پس باید از این زمان نهایت استفاده را بکنید. حتماً شبها در یک اتاق کاملاً تاریک بخوابید و صبحها در مکانی مطالعه کنید که نور کافی داشته باشد و با این کار ساعت بیولوژیک بدنتان را تنظیم کنید.
حتماً کارهایی که قرار است در روتین صبحگاهی کنکوری خود انجام دهید را روی کاغذ یادداشت کنید. با این کار زمان خود را طوری تنظیم میکنید که هم به برنامه مطالعاتی صبحگاهی خود برسید و هم بتوانید روتین صبحگاهیتان را انجام دهید، برای هیچ کدام از این کارها وقت کم نیاورید و به بهانه کمبود وقت از انجام برنامه صبحگاهی خود غافل شوید. جدول زیر نمونهای از برنامهریزی برای انجام فعالیتهای صبحگاهی است. دقت کنید که این جدول از برنامهریزی درسی جدا است.
نوع فعالیت | زمان انجام |
---|---|
بیدار شدن از خواب | 7 صبح |
نرمش و دوش گرفتن | 7:15 به مدت یک ربع |
مدیتیشن | 7:30 به مدت 5 دقیقه |
نوشتن برنامه درسی | 7:35 به مدت 10 دقیقه |
صبحانه خوردن | 7:45 به مدت یک ربع |
شروع مطالعه زیست (مبحث تنظیم عصبی، گفتار اول) | 8 صبح |
استراحت 15 دقیقهای | 8:45 صبح |
ادامه مطالعه زیست(مبحث تنظیم عصبی، گفتار اول) | 9 صبح |
استراحت 15 دقیقهای | 9:45 صبح |
تستزنی مبحث خوانده شده | 10 صبح تا 10:45 |
استراحت 15 دقیقهای | 10:45 صبح |
شروع مطالعه فیزیک(بخشی از مبحث دما و گرما) | 11 صبح تا 12 ظهر |
عدهای از داوطلبان یک برنامه صبحگاهی منظم دارند که به آن مقید هستند، اما اشتباهاتی در انجام آن مرتکب میشوند که منجر به نتایج منفی میشود. این اشتباهات عبارتند از:
اگر شما هم از روتین صبحگاهی کنکوریها مثل صبحانه خوردن، مدیتیشن، ورزش، نوشتن برنامه صبحگاهی و ساعت خواب و بیداری منظم پیروی کنید، قطعاً نتایج مثبت آن را در برنامهریزی درسی خود خواهید دید. با یکبرنامه صبحگاهی منظم و روزانه، انرژی و تمرکز لازم برای مطالعه خواهید داشت و یک قدم بلند به سوی موفقیت برمیدارید. شما چه روتین صبحگاهی برای خود دارید؟ خوشحال میشویم که آن را در بخش نظرات برای همراهان جهشینو بنویسید.
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.