درس خواندن بدون استرس؛ با آرامش درس بخون
با انجام راهکارهایی ساده مانند مدیریت زمان، دوری از فضای مجازی، سبک زندگی سالم، حذف عوامل استرسزا و برنامهریزی مناسب میتوانید درس خواندن بدون استرس را تجربه کنید، با تمرکز و آرامش ذهن درس بخوانید و به موفقیت برسید.
بسیاری از داوطلبان کنکور ساعتها در اتاق خود مینشینند، کتابهایشان را ورق میزنند و مطالعه میکنند. اما سر جلسه کنکور آنقدر استرس دارند که نمیتوانند به سوالات پاسخ دهند و رتبه و تراز خوبی بیاورند. خب این استرس شدید ناشی از چیست؟ آیا این داوطلبان فقط در هنگام آزمون یا کنکور دادن استرس میگیرند یا هنگام مطالعه هم استرس را همراه خودشان دارند؟ راز آرامش ذهن و روان رتبههای برتر کنکور چیست؟ اگر میخواهید درس خواندن بدون استرس را تجربه کنید، با تمرکز مطالعه کنید و سر جلسه کنکور با آرامش به سوالات پاسخ دهید، تا انتهای مطلب همراه جهشینو باشید.
- راهکارهای کاهش استرس هنگام درس خواندن
- عامل استرست را پیدا کن!
- مطالعه در مکان آرام و مرتب؛ با حواس جمع و تمرکز استرس نداری.
- تغذیه سالم؛ غذای چرب، شیرینی و کافئین ممنوع!
- ورزش و فعالیت فیزیکی؛ پیادهروی کن تا ریلکس باشی!
- زمانت رو مدیریت کن؛ وقت که نداشته باشی استرس داری!
- استراحت و تفریح کافی؛ تو ربات نیستی!
- رقابت کن اما مقایسه نه! تو منحصر به فردی.
- برنامهریزی داشته باش؛ به کارهایت برس، استرس نداشته باش!
- سخن آخر
راهکارهای کاهش استرس هنگام درس خواندن
استرس تا حدی که باعث شود شما با جدیت درس بخوانید، طبق برنامهتان پیش بروید و وقت خود را به بطالت نگذرانید کاملاً مفید است. اما بیشتر از آن تبدیل به اضطراب و پریشانی میشود و باعث میشود شما نتوانید روال عادی مطالعه خود را پیش ببرید. قطعاً درس خواندن با استرس نتیجه خوبی ندارد و ذهن شما توانایی یادگیری و به خاطر سپردن مطالب را نخواهد داشت. در ادامه راهکارهایی را برای کنترل استرس و درس خواندن با آرامش به شما معرفی میکنم.
درس خواندن بدون استرس، نه تنها راندمان مطالعه شما را با افزایش تمرکز بالا میبرد، بلکه باعث آرامش روح و روان شما میشود. داوطلبانی که با آرامش درس میخوانند همانهایی هستند که با تسلط به سوالات کنکور پاسخ میدهند و میشوند رتبههای برتر کنکور.
عامل استرست را پیدا کن!
اولین قدم برای مقابله با استرس و کنترل آن پیدا کردن عوامل استرسزا موقع درس خواندن است. این عوامل ممکن است درونی یا بیرونی باشند. عوامل درونی حاصل تفکرات دانش آموز و عوامل بیرونی اکثرا محیطی هستند. بعد از پیدا کردن این عوامل میتوانید آنها را حذف کنید و با تمرکز و آرامش درس بخوانید. بعضی از مواردی که باعث ایجاد استرس هنگام مطالعه میشوند را در جدول زیر لیست کردهام.
عوامل درونی استرس | عوامل بیرونی استرس |
---|---|
حس رقابت | حجم زیاد مطالب خوانده نشده |
لایف استایل غلط | شلوغی محیط اطراف |
کمالگرایی | توقع بالای والدین |
بیبرنامه درس خواندن | افراد سمی |
انگیزه پایین | کارهای فوق برنامه |
مطالعه در مکان آرام و مرتب؛ با حواس جمع و تمرکز استرس نداری.
در یک اتاق آرام، تمیز و مرتب درس بخوانید. وقتی میز مطالعه شلوغی دارید، انبوهی کتاب و کاغذ روی میز ریخته و کف زمین پر از لباس و وسایل دیگر است، قطعا ذهن شما آشفته میشود و نمیتوانید در این اتاق درس بخوانید. ذهن آشفته و نداشتن تمرکز موقع درس خواندن باعث میشوند که شما ناخودآگاه استرس بگیرید. پس قبل از شروع درس خواندن اتاقتان را مرتب کنید.
مقاله مرتبط: بهترین مکان مطالعه؛ کجا درس بخونیم بهتره؟
تغذیه سالم؛ غذای چرب، شیرینی و کافئین ممنوع!
در طول زمانی که درس میخوانید یک رژیم غذایی سالم و سرشار از پروتئین و فیبر داشته باشید و آب کافی بنوشید. حتما به مقدار کافی گوشت و مرغ، تخم مرغ، شیر، سبزیجات و میوه مصرف کنید. وعده صبحانه را فراموش نکنید و از خوردن غذاهای چرب، فست فود و محرکهایی مانند قهوه خودداری کنید. مصرف قند مصنوعی را کاهش دهید، چرا که مواد قندی استرس را بالا میبرند. در عوض تغذیه سالم به آرامش شما کمک میکند. در جدول زیر تعدادی از مواد غذایی سالم و ناسالم را لیست کردهام تا با تغذیه سالم مطالعه بدون استرس را تجربه کنید.
تغذیه سالم برای آرامش ذهن و تمرکز | تغذیه ناسالم که موجب استرس و بیخوابی میشود |
---|---|
پروتئین (گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لبنیات، حبوبات) | غذاهای چرب و سنگین |
مغزها و دانههای آجیلی | فست فود |
غلات کامل | نوشابه و شیرینی |
سبزیجات تازه | تنقلات (چیپس و پفک و…) |
انواع میوهها | کافئین زیاد و مواد محرک (قهوه، نوشابه انرژیزا) |
مقاله مرتبط: تغذیه برای کنکوری ها؛ بهترین خوراکیها برای افزایش تمرکز
ورزش و فعالیت فیزیکی؛ پیادهروی کن تا ریلکس باشی!
ورزش و فعالیت جسمانی باعث کاهش استرس شما در طول مطالعه میشود. نیازی نیست ورزشکار حرفهای باشید یا برای ورزش کردن به باشگاه بروید. فقط کافیست که صبحها پیش از شروع مطالعه چند حرکت کششی ساده انجام دهید، در طول روز نیم ساعت پیادهروی کنید یا نرمش و حرکات سبک انجام دهید. با این کار باعث گردش خون بهتر و خونرسانی به مغز خود میشوید و کیفیت مطالعهتان بالا میرود.
زمانت رو مدیریت کن؛ وقت که نداشته باشی استرس داری!
مدیریت زمان به معنای اختصاص دادن زمان تنها برای مطالعه هر درس نیست، بلکه به این معناست که شما تعادل مناسبی بین ساعات استراحت و مطالعه خود برقرار کنید. یعنی ساعات خواب و بیداری، مطالعه و استراحت شما در برنامه روزانهتان مشخص باشد. به این ترتیب برای هر چیز وقت کافی در اختیار خواهید داشت و دیگر استرس کمبود وقت ندارید.
استراحت و تفریح کافی؛ تو ربات نیستی!
در طول روز پیوسته درس نخوانید!تمام وقت را به مطالعه اختصاص دادن علاوه بر اینکه بازدهی شما را پایین میآورد باعث میشود به دلیل استراحت نکردن و خواب ناکافی خسته و دچار استرس و اضطراب شوید و در حین مطالعه آرامش نداشته باشید. ساعتهای مشخصی را به استراحت اختصاص دهید و در طول شبانهروز به اندازه کافی بخوابید. چند نمونه از کارهای مثبتی که در هنگام استراحت میتوانید انجام دهید عبارتند از:
- مدیتیشن و مراقبه
- پیادهروی و نرمش
- معاشرت با دوستان باانگیزه
- گوش دادن به پادکستهای انگیزشی
رقابت کن اما مقایسه نه! تو منحصر به فردی.
رقابت سالم با داوطلبان دیگر باعث ایجاد انگیزه در شما میشود و یک روحیه مثبت رقابتی ایجاد میکند. اما وقتی خودتان را با دیگران مقایسه کنید، دچار سرخوردگی و ناامیدی میشوید که خود زمینهساز ایجاد استرس در هنگام مطالعه است و تمرکز شما را حین درس خواندن پایین میآورد. بنابراین خودتان را با رقبا و دوستانتان مقایسه نکنید و سعی کنید ورژن بهتری از خود باشید.
برنامهریزی داشته باش؛ به کارهایت برس، استرس نداشته باش!
درس خواندن بدون استرس و برنامهریزی صحیح دو فاکتور موفقیت در کنکور هستند. داشتن یک برنامه اصولی و دقیق برای مطالعه و تستزنی که طبق تواناییهای شما نوشته شده باشد، باعث میشود بتوانید به تمام کارهایتان برسید و بدانید که مثلاً در پایان هفته، در پایان ماه یا در پایان فصل از نظر مطالعه چه وضعیتی خواهید داشت. به این ترتیب هنگام مطالعه استرس ندارید و با تمرکز حواس درس میخوانید. یک برنامه خوب ویژگیهای زیر را دارد:
- منطقی و معقول است.
- هدفمند است.
- ساعات مطالعه و استراحت مشخصی دارد.
- زمان مرور و تستزنی در آن مشخص است.
- برای هر شخصی منحصر به فرد و مخصوص طراحی شده است.
خواب منظم داشته باش؛ خواب آرام، ذهن آرام!
برای داشتن ذهنی آرام و به دور از استرس و اضطراب، داشتن خواب کافی ضروری است. شما حتماً باید ساعت خواب و بیداری مشخصی داشته باشید. یعنی مثلاً شبها ساعت ۱۱ بخوابید و صبحها ساعت ۶ بیدار شوید. تا دیر وقت بیدار ماندن و چرخیدن در فضای مجازی یا دیدن فیلم و خواندن کتابهای غیر درسی باعث میشود ذهن و چشم شما خسته شود، متوجه گذر زمان نشوید، نیمه شب به خواب بروید و صبح دیر هنگام و با سردرد بیدار شوید. در نتیجه تمرکز کافی برای مطالعه نخواهید داشت و دچار استرس و پریشانی میشوید.
از فضای مجازی فاصله بگیر؛ آرامش ذهن در دنیای بدون موبایل
اعتیاد به فضای مجازی باعث میشود که شما روزانه مدت زمان زیادی را در شبکههای اجتماعی و اینترنت سپری کنید، دیگر وقت کافی برای مطالعه نداشته باشید و از برنامهتان عقب بیفتید. با کاهش تعداد ساعات مطالعه دچار استرس و اضطراب میشوید و نمیتوانید از زمان باقیمانده نیز استفاده مناسب داشته باشید. بنابراین بهترین کار این است که هنگام درس خواندن گوشی موبایلتان را کنار بگذارید و وقت خود را با چرخیدن در فضای مجازی تلف نکنید.
سخن آخر
برای درس خواندن بدون استرس ابتدا باید عوامل استرس را پیدا کنید و با آنها مقابله کنید. علاوه بر آن تغییر سبک زندگی، داشتن داشتن خواب کافی، ورزش و تحرک، خوردن غذاهای سالم و مفید، مطالعه در مکانی آرام و منظم، داشتن برنامهای دقیق و حساب شده و مدیریت صحیح زمان، در کنترل استرس و مطالعه با تمرکز و ذهنی آرام به شما کمک میکنند. مطمئنم که شما هم راهکارهای مشابهی برای مطالعه بدون استرس در ذهن دارید. خوشحال میشوم که آنها را با دانش آموزان استاد قضاتی و همراهان جهشینو به اشتراک بگذارید تا از تجربه شما استفاده کنند.
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.