تنظیم خواب کنکوری ها؛ اهمیت خواب در سال کنکور
تنظیم خواب کنکوریها با ایجاد عادتهای خوب، ساعات کافی و خواب باکیفیت و به کمک راهکارهایی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم به بهبود عملکرد مغز، حافظه، یادگیری، تمرکز و سلامت داوطلبان کمک میکند و به این ترتیب تبدیل به یکی از فاکتورهای مهم برای موفقیت در کنکور میشود.
خیلی از داوطلبان اهمیت خواب در سال کنکور را نادیده میگیرند و تصور میکنند اگر کم بخوابند میتوانند تعداد ساعات مطالعه بیشتری داشته باشند. این باور صد در صد اشتباه است! البته نمیگویم که زیاد بخوابید، بلکه باید به عنوان یک داوطلب کنکور بتوانید میزان خواب خود را تنظیم کنید تا در طول روز انرژی و تمرکز لازم را برای درس خواندن داشته باشید و در کنار برنامهریزی صحیح و شخصیسازی شده، تعداد ساعات مطالعه کافی، انگیزه و اراده و تغذیه مناسب مطالعه شما باکیفیتتر باشد. اما راهکارهای تنظیم خواب کنکوریها چیست؟ چطور میتوانیم در سال کنکور خواب کافی داشته باشیم تا نتیجه بهتری بگیریم؟ تا انتهای این مطلب همراه جهشینو باشید تا راهکارهای تنظیم خواب را به شما معرفی کنیم.
به این دلایل سال کنکور درست بخواب؛ مهمترین دلایل خواب کافی
تنظیم خواب کنکوریها از این نظر مهم است که خواب هم درست مثل تغذیه نقش مهمی در بهبود عملکرد مغز و یادگیری مطالب در سال سرنوشت شما یعنی کنکور دارد.بهبود عملکرد مغز باعث میشود مطالب در ذهن شما سریع و آسان جا میگیرند. 3 تا از عمدهترین دلایلی که باید در سال کنکور درست بخوابید عبارتند از:
بیداری جسم، بیداری ذهن؛ افزایش تمرکز و هوشیاری با خواب کافی
همانطور که جسم برای بهتر عمل کردن به استراحت کافی نیاز دارد، ذهن انسان هم برای یادگیری به استراحت و خواب کافی نیازمند است. اگر خوابتان تنظیم باشد یعنی در طول شب ۷ الی ۸ ساعت خواب باکیفیت و مفید داشته باشید و در طول روز خوابآلوده و خسته نباشید، علاوه بر هوشیاری ذهنی؛ از نظر جسمی هم سرحال و پرانرژی هستید و میتوانید به راحتی مطالب را یاد بگیرید. چون هم خسته نیستید و هم تمرکز لازم برای درس خواندن را خواهید داشت.
اگر شبها باکیفیت و به مقدار کافی بخوابید، در طول روز سرشار از انرژی هستید و میتوانید به برنامهریزی مطالعه خود عمل کنید.
داشتن مغزی آماده؛ بهبود یادگیری، افزایش حافظه و تثبیت مطالب در ذهن
مغز در هنگام استراحت شبانه خود هورمونهایی ترشح میکند که وظایف متعددی بر عهده دارند. تعدادی از این هورمونها در افزایش انرژی روز شما نقش مهمی دارند. علاوه بر این مغز در هنگام استراحت، مطالبی که خواندهاید را طبقهبندی و تثبیت میکند و به حافظه بلندمدت میسپارد. همچنین خود را برای یادگیری مطالب جدیدی که فردا خواهید خواند آماده میکند. پس برای بهبود عملکرد مغزتان باید در طول شب به اندازه کافی بخوابید.
کاهش استرس و آرامش خاطر؛ خوب بخواب و ریلکس باش!
عده زیادی از داوطلبان از استرس در طول مطالعه و سر جلسه کنکور گله میکنند. استرس باعث میشود که کیفیت مطالعه آنها لطمه ببیند و روز کنکور هم مطالب را به خاطر نیاورند. اگر در سال کنکور و مخصوصاً شب کنکور خواب کافی داشته باشید، از استرس و اضطراب به دور خواهید بود و در کیفیت مطالعه شما و پاسخگویی به تستها در روز کنکور تاثیر مثبتی خواهد گذاشت.
مقاله مرتبط: سبک زندگی کنکوری ها؛ عادتهای تک رقمیها
اثرات مخرب اختلالات خواب کنکوریها؛ خواب کافی و باکیفیت داشته باش!
داوطلبان کنکور برای یادگیری درسها و تمرکز هنگام مطالعه باید خواب کافی و باکیفیت داشته باشند. اگر داوطلبی دچار اختلال خواب باشد، یعنی تعداد ساعات لازم برای استراحت مغز نخوابیده باشد یا خواب او از کیفیت لازم برخوردار نباشد، در طول روز دچار عوارض متعددی میشود. خواب کافی برای داوطلبان بین ۷ تا ۸ ساعت در شب است. البته میتوانید یک چرت کوتاه نیم ساعته در طول روز نیز داشته باشید تا مغز شما رفرش شود. برای خواب باکیفیت نکات زیر را رعایت کنید:
- ساعت خواب و بیداری ثابت: مثلاً هر شب ساعت ۱۱ به رختخواب بروید و هر روز صبح ساعت ۶ از خواب بیدار شوید.
- خوابیدن در یک اتاق تاریک: هر چقدر اتاق خواب شما تاریکتر باشد، کیفیت خواب شما بیشتر خواهد بود و خواب عمیقتری تجربه خواهید کرد.
- گردش هوای آزاد هنگام خواب: اگر اتاققتان پنجره ندارد میتوانید از دستگاههای تهویه برای گردش هوا در اتاق استفاده کنید.
اگر خوابم باکیفیت و کافی نباشد چه اتفاقی میافتد؟
گفتم که اگر خواب باکیفیت و کافی نباشد، ذهن و جسم شما عوارض بدی را تجربه میکنند و کیفیت مطالعه پایین میآید. در نتیجه امکان موفقیت در کنکور هم کم میشود. عوارضی که اختلال خواب به وجود میآورند در جدول زیر خلاصه شدهاند.
اثرات مخرب کم خوابی برای کنکوریها | اثرات مخرب خواب زیاد برای کنکوریها |
---|---|
احساس خستگی و خوابآلودگی | احساس کرختی، تنبلی و خوابآلودگی |
کاهش تمرکز و یادگیری | کاهش میزان یادگیری و حافظه |
تضعیف سیستم ایمنی و عصبی | سردردهای مزمن |
جا ماندن از برنامه مطالعه | تضعیف سلولهای مغز و عدم تمرکز |
چطور خوابم را تنظیم کنم؛ راهکارهای طلایی خواب بهتر
حالا که از میزان اهمیت تنظیم خواب کنکوریها آگاه شدید، باید بتوانید خواب خود را طوری تنظیم کنید که نه تنها آسیب جسمی به شما نرسد و دچار سردرد و اختلال خواب نشوید؛ بلکه در طول روز پرانرژی و هوشیار باشید و با تمرکز بیشتری درس بخوانید و مطالب را یاد بگیرید. در ادامه چند راهکار طلایی برای زود خوابیدن، سحرخیزی و خواب باکیفیت به شما ارائه میدهم.
- با توجه به اینکه بعضی هورمونهای بدن بین ساعت ۱۱ شب تا ۳ صبح ترشح میشوند بهتر است بازه زمانی خواب خود را در این ساعتها قرار دهید. یعنی مثلاً ۱۱ شب تا ۶، ۶.۵ یا ۷ بخوابید.
- اگر میخواهید خواب شما تنظیم شود، حتماً زود شام بخورید. دیرترین موقعی که مجاز هستید شام خود را میل کنید، ۱.۵ الی 2 ساعت قبل از خواب است.
- میتوانید قبل از خواب میوه، سبزیجات یا شیر بخورید. اما توصیه میکنم مواد کافئیندار مانند چای و قهوه ننوشید، چرا که باعث اختلال خواب میشوند.
- شام سبک بخورید و از خوردن فست فود، غذاهای چرب و سنگین خودداری کنید.
- اگر به دیر خوابیدن عادت کردهاید و ساعت ۱۱ شب خوابتان نمیبرد، باید چند هفته صبوری کنید. شبها حدود ساعت ۱۱ به رختخواب بروید و چشمهایتان را ببندید تا به تدریج ساعت خوابتان روی ۱۱ تنظیم شود.
- بدن شما یک ساعت بیولوژیک دارد که باید به تدریج آن را روی ساعت خواب و بیداری مشخصی تنظیم کنید تا به آن عادت کند.
- اگر میخواهید بیداری راحتی را تجربه کنید باید ساعت خوابتان را طوری تنظیم کنید که بازههای ۹۰ الی ۱۲۰ دقیقهای داشته باشد. به این معنی که مثلاً ۶ ساعت خواب شما به 4 بازه ۹۰ دقیقهای تنظیم شود. چرا که بدن هر ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه یک بار خواب سبکی دارد. ساعت بیداریتان را طوری تنظیم کنید که در خواب سبک باشید و به راحتی بیدار شوید.
- سعی کنید در طول روز نخوابید و خواب شما محدود به چرتهای ۲۰ تا ۴٠ دقیقهای شود تا شب عمیق و راحت بخوابید.
- هیچ وقت موقع خواب پتو را روی سرتان نکشید تا اکسیژن کافی به مغزتان برسد و خواب راحتی داشته باشید.
- حداقل از نیم ساعت قبل از خواب گوشیتان تلفنتان را کنار بگذارید و آن را چک نکنید تا مغزتان آماده خواب باشد.
- اگر دیر به خواب میروید هنگام خواب به موسیقیهای بیکلام و آرامشبخش گوش کنید.
سخن پایانی
خواب کنکوریها در سال کنکور اهمیت بسیار زیادی دارد. خواب کافی میتواند به افزایش انرژی، بهبود عملکرد مغز، یادگیری، افزایش، تمرکز و تثبیت مطالب در ذهن کمک کند. تنظیم خواب به معنی داشتن تعداد ساعت خواب کافی یعنی ۷ الی ۸ ساعت در طول شب بین ساعات ۱۱ تا ۷ صبح و خواب باکیفیت و عمیق است. من تعدادی راهکار که از زبان رتبه برترهای کنکور شنیده بودم را در این مطلب با شما به اشتراک گذاشتم. از شما خواهش میکنم تعدادی راه حل طلایی که برای تنظیم خواب و جلوگیری از اختلالات خواب بلد هستید را در بخش نظرات با کاربران جهشینو به اشتراک بگذارید. تا تمام داوطلبانی که مشکل خواب دارند بتوانند از یک خواب خوب و باکیفیت لذت ببرند.
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.