basket icon
login icon
زمان مطالعه : 10 دقیقه تاریخ انتشار : 14 آذر 1403 بروزرسانی : 10 دی 1403

ترک گوشی برای درس خواندن؛ 5 روش سریع و آسان

داوطلبان کنکور می‌توانند برای محدود کردن استفاده از گوشی هنگام درس خواندن از اپلیکیشن‌های مدیریت زمان مانند forest, screen time, offtime, moment و quality time استفاده کنند یا گوشی را به والدین خود بدهند، در مکانی دور از دسترس قرار دهند، فضای شخصی برای مطالعه به دور از لوازم دیجیتال در نظر بگیرند، گوشی را در حالت مزاحم نشوید قرار دهند، زمان‌های مشخصی برای استفاده‌های ضروری از موبایل تعیین کنند و با یک برنامه‌ریزی دقیق و هدفمند بتوانند ساعات مطالعه و تمرکز خود را به دور از فضای مجازی افزایش دهند.

محدودیت استفاده از گوشی در زمان درس خواندن مزایای بسیاری برای دانش آموزان و داوطلبان کنکور به همراه دارد. متاسفانه وابستگی بسیار شدید به دنیای مجازی این روزها دانش آموزان را به حدی سرگرم کرده است که خیلی وقت‌ها نمی‌توانند به برنامه مطالعاتی خود برسند. همچنین استفاده از گوشی حین درس خواندن، تاثیرات منفی دیگری نیز روی روند درس خواندن آن‌ها خواهد گذاشت. در حقیقت تمام رتبه برترها یک لایف استایل کنکوری دارند که به موفقیت آن‌ها کمک می‌کند و گوشی موبایل و شبکه‌های اجتماعی در آن بسیار کمرنگ هستند یا اصلا وجود ندارند! اگر می‌خواهید زمان خود را مدیریت کنید، اما روش‌های محدود کردن استفاده از گوشی در زمان درس خواندن را نمی‌دانید، تا انتهای مطلب با جهشینو همراه باشید.

گوشی موبایل؛ دوست یا دشمن درس خواندن؟

سعی کنید حتی به بهانه استفاده مفید از گوشی هم از آن استفاده نکنید و فقط در مواقع ضروری مانند گرفتن کارنامه آزمون‌ها به صورت آنلاین، به سراغ موبایل‌تان بروید.

استفاده از گوشی در زمانی که درس می‌خوانید علاوه بر اینکه آن لحظه وقت شما را تلف می‌کند، تا ساعت‌ها بعد تاثیری بر ذهن شما می‌گذارد که نمی‌توانید با تمرکز کافی درس بخوانید. حتی بعضی داوطلبان کنکور شب‌ها هنگام خواب موبایل‌شان را چک می‌کنند و ممکن است ساعت‌ها غرق دنیای مجازی و اینستاگرام شوند و دیروقت به خواب بروند. بنابراین روتین خواب و بیداری آن‌ها دچار مشکل می‌شود و یادگیری آن‌ها در طول روز پایین می‌آید یا ساعات مطالعه‌شان کاهش پیدا می‌کند.

راهکار چیست و چگونه می‌توان استفاده از موبایل را به حداقل رساند؟

چرا باید استفاده از گوشی را موقع درس خواندن محدود کنیم؟

چرا باید هنگام درس خواندن گوشی را کنار بگذاریم؟ گوشی‌های هوشمند و شبکه‌های اجتماعی با محتواهای بسیار جذابی که برای جوانان و نوجوانان دارند، باعث کاهش تمرکز داوطلبان کنکور و دانش آموزان می‌شوند. مغز انسان برای اینکه بتواند روی موضوع خاصی تمرکز کند، به زمان نیاز دارد و هنگام استفاده از گوشی حین درس خواندن و ایجاد وقفه‌های زیاد، این فرایند مختل می‌شود و حتی دیدن موفقیت‌های هر چند ظاهری افراد مختلف در شبکه‌های اجتماعی، انگیزه داوطلبان را از بین می‌برد و باعث احساس ناامیدی در آن‌ها می‌شود. همینطور استفاده بیش از حد از گوشی به خصوص پیش از به رختخواب رفتن باعث اختلال خواب و کاهش بهره‌وری مطالعه در طول روز می‌شود که بر عملکرد تحصیلی آن‌ها تاثیر منفی خواهد گذاشت. پس برای رسیدن به هدفتان حتما باید استفاده از گوشی را به حداقل برسانید. دیگر عوارض استفاده از گوشی هنگام درس خواندن عبارتند از:

  • سردردهای مکرر مشکلات بینایی و گردن درد
  • اختلال در تمرکز حواس هنگام مطالعه
  • عدم مدیریت زمان و اجرای برنامه‌ریزی تحصیلی
چرا باید استفاده از گوشی را موقع درس خواندن محدود کنیم؟

تاثیر منفی گوشی بر تمرکز در مطالعه

کنکور در سال‌های اخیر به سمت مفهومی‌تر شدن پیش رفته است و سوالات مطرح شده توسط طراحان بسیار ترکیبی، خلاقانه، چالشی و مفهومی هستند. بنابراین با حفظ کردن مطالب راه به جایی نخواهید برد و برای پاسخ دادن به سوالات کنکور حتماً باید تمام مطالب را یاد بگیرید. یادگیری بدون تمرکز اصولاً امکان‌پذیر نیست و برای اینکه تمرکز کافی داشته باشید، باید تمام عوامل حواس‌پرتی را از خود دور کنید که یکی از مهمترین آن‌ها گوشی هوشمند است که تبدیل به یکی از بزرگترین موانع در مسیر یادگیری داوطلبان شده است. حتماً هنگام درس خواندن به‌خصوص در سال کنکور، این وسیله سرگرم‌کننده و مخرب را کنار بگذارید. با محدود کردن استفاده از گوشی در زمان مطالعه به مغزتان کمک کنید مطالب را به طور کامل یاد بگیرد و ذهنتان هنگام مطالعه روی مطالب متمرکزتر باشد.

آمار اتلاف وقت با گوشی در زمان درس خواندن

استفاده بیش از حد از گوشی تلفن همراه در دوران مطالعه برای کنکور، به‌ویژه در سال‌های نزدیک به آزمون، باعث اتلاف ساعت‌های زیادی از وقت داوطلبان می‌شود. بر اساس تحقیقات مختلف، متوسط زمان مصرف‌شده در شبکه‌های اجتماعی و سرگرمی‌های دیجیتال می‌تواند روزانه تا 2-3 ساعت یا حتی بیشتر باشد. این امر نه تنها تعداد ساعات مطالعه را کاهش می‌دهد، بلکه کیفیت مطالعه را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. به نقل از منبعی معتبر، نشان می‌دهد که 45% از دانش‌آموزان و داوطلبان کنکور گزارش داده‌اند که به دلیل حواس‌پرتی ناشی از گوشی‌های همراه، بیشتر از 30 دقیقه از زمان مطالعه‌شان را هدر می‌دهند. در نتیجه، داوطلبانی که در طول روز وقت زیادی را به گوشی اختصاص می‌دهند، معمولاً عملکرد ضعیفی در آزمون‌ها و تست‌های آزمایشی دارند. بنابراین، برای دستیابی به موفقیت در کنکور، توصیه می‌شود که استفاده از گوشی تلفن همراه به حداقل رسیده و زمان بیشتری به مطالعه و تست‌زنی اختصاص یابد.

آمار اتلاف وقت با گوشی در زمان درس خواندن

روش‌های محدود کردن استفاده از گوشی قبل از شروع مطالعه

همانطور که گفتیم، یکی از عوامل حواس‌پرتی دانش آموزان هنگام درس خواندن استفاده از گوشی است. بنابراین آن‌ها باید بتوانند از روش‌های زیر، پیش از شروع مطالعه استفاده از گوشی را بسیار محدود کنند:

  • تعیین زمان‌های مشخص برای استفاده از گوشی و اینترنت: اگر مجبور هستید پیام‌هایی را در گروه‌های درسی چک کنید، یا نتیجه آزمون‌های خود را به صورت آنلاین دریافت کنید، می‌توانید از قبل ساعت مشخصی در زمان استراحت خود را برای استفاده از گوشی تعیین کنید. مثلاً عصرها آن هم به مدت نیم ساعت از گوشیتان استفاده کنید.
  • حالت «مزاحم نشوید» را روی گوشی فعال کنید: با فعال کردن این وضعیت در گوشی موبایل‌تان دیگر نوتیفیکیشن تماس یا پیام را نمی‌بینید و با تمرکز بیشتری مطالعه را شروع می‌کنید.
  • قرار دادن گوشی در یک نقطه غیر قابل دسترس: پیش از شروع مطالعه می‌توانید گوشی موبایلتان را به والدین‌تان بدهید تا آن را برای شما نگه دارند یا آن را در جایی خارج از اتاق‌تان قرار دهید که به آن دسترسی نداشته باشید.
  • انجام فعالیت‌های افزایش تمرکز: پیش از شروع مطالعه می‌توانید به جای چک کردن شبکه‌های اجتماعی، با مدیتیشن و ورزش‌ها و تکنیک‌های افزایش تمرکز، ذهن خود را از رفتن به سمت گوشی دور کنید.
روش‌های محدود کردن استفاده از گوشی قبل از شروع مطالعه

روش‌های محدود کردن استفاده از گوشی در حین مطالعه

البته اگر بتوانید پیش از شروع مطالعه گوشی را کنار بگذارید، احتمال وسوسه شدن برای استفاده از آن حین مطالعه بسیار کاهش پیدا می‌کند، اما اگر زمانی هنگام درس خواندن وسوسه شدید که از گوشی استفاده کنید می‌توانید از روش‌های زیر برای محدود کردن استفاده از گوشی کمک بگیرید:

  • هر زمان وسوسه شدید که حین مطالعه گوشیتان را چک کنید، برای خود یک جایزه کوچک در نظر بگیرید: مثلاً خوردن خوراکی مورد علاقه‌تان یا یک استراحت کوتاه که اگر گوشی را چک نکردید جایزه را به خود بدهید.
  • گوشی را به والدین‌تان بدهید و از آن‌ها بخواهید حتی در صورت اصرار فراوان، آن را به شما ندهند و مقاومت کنند. به این ترتیب بعد از چند بار در دسترس نبودن گوشی، به نبود آن عادت می‌کنید و با تمرکز بیشتری درس می‌خوانید.

تکنیک‌ها و راهکارهای عملی

افزایش میزان تمرکز و تعداد ساعات مطالعه با محدود کردن استفاده از گوشی هنگام مطالعه میسر می‌شود که می‌توانید از چند راهکار عملی زیر برای منظور استفاده کنید:

  • نوتیفیکیشن‌ها را خاموش کنید. چون دیدن نوتیفیکیشن‌های پیام‌ها، ایمیل‌ها و به روز رسانی‌ها باعث حواس‌پرتی شما حین مطالعه می‌شوند.
  • می‌توانید یک فضای خصوصی مطالعه بدون وسایل الکترونیک برای خود در نظر بگیرید که آرام و خلوت باشد.
  • یک برنامه‌ریزی شخصی و منظم برای مطالعه داشته باشید تا درس خواندن شما هدفمندتر شود و کمتر به سراغ گوشی بروید.
  • برای خود اهداف کوتاه مدت تعیین کنید که انگیزه مطالعه‌تان افزایش پیدا کند و گوشی را کنار بگذارید. مثلاً تعیین کنید که از ساعت ۱۰ تا ۱۲ ظهر ۳٠ تست زیست بزنید و آن‌ها را تحلیل کنید. به این ترتیب برای رسیدن به آن هدف، استفاده از گوشی را محدود خواهید کرد.
  • زمانی را در آخر هفته‌ها به دیدن سریال مورد علاقه‌تان یا کارهایی که با گوشی انجام می‌دهید، اختصاص دهید تا در حین درس خواندن مدام به فکر استفاده از گوشی نباشید.

اپلیکیشن‌های محدود کننده در ios و اندروید

سوالی که ممکن است برای بسیاری از شما پیش بیاید این است که آیا می‌توانم از نرم‌افزارهایی برای محدود کردن مدت استفاده از برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های مختلف در سیستم عامل ios یا اندروید استفاده کنم؟ پاسخ به این سوال مثبت است. جالب است بدانید که برنامه‌هایی وجود دارند که استفاده شما از گوشی را با محدودیت مواجه می‌سازند. مثلاً می‌توانید در سیستم عامل ios از screen time برای مشاهده گزارش استفاده از اپلیکیشن‌ها استفاده کنید و یک سری محدودیت زمانی برای هر کدام از آن‌ها در نظر بگیرید. در سیستم عامل اندروید نیز offtime می‌تواند کمک کننده باشد. ویژگی‌هایی که این برنامه‌ها دارند عبارتند از:

  • تعیین محدودیت زمانی برای استفاده از هر اپلیکیشن در گوشی
  • مسدود کردن برنامه‌های خاص در زمان‌های به‌خصوص مثلاً حین مطالعه درسی
  • ارائه گزارش‌های دقیق از مدت زمان استفاده از هر برنامه
  • داشتن حالت تمرکز برای مسدود کردن نوتیفیکیشن‌ها

اپلیکیشن‌های مدیریت زمان

یکی از بهترین روش‌های محدود کردن استفاده از گوشی هنگام درس خواندن کمک گرفتن از اپلیکیشن‌های مدیریت زمان است که آن‌ها را در جدول زیر به طور خلاصه معرفی کرده‌ایم:

نام اپلیکیشن مدیریت زمانسیستم عاملویژگی‌ها و مزایا
Forestاندروید و iosحالت تمرکز، ارائه گزارش پیشرفت، کاشت درخت مجازی در برنامه مطالعاتی
Quality timeاندرویدآمار دقیق استفاده از هر برنامه، قفل کردن برنامه‌های انتخابی، گزارش‌های روزانه و هفتگی
Offtimeاندروید و iosمسدود کردن برنامه‌های انتخابی، برنامه‌ریزی برای زمان استراحت، حالت‌های مختلف (کار، خانواده، خودم)
Freedomاندروید و iosمحدود کردن برنامه‌ها و سایت‌ها، حالت تمرکز، برنامه زمان‌بندی شده
Screen timeiosارائه گزارش دقیق استفاده از برنامه‌ها، ایجاد محدودیت زمانی برای هر برنامه، محدودیت زمان استفاده از گوشی
Momentiosاهداف شخصی‌سازی شده، گزارش‌های دقیق و نمودارهای بصری

سخن آخر

داوطلبان کنکور برای رسیدن به هدفشان و موفقیت در این آزمون سرنوشت‌ساز باید عوامل حواس‌پرتی را از خود دور کنند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها استفاده از گوشی و شبکه‌های مجازی است. بهترین روش‌های محدود کردن گوشی در هنگام درس خواندن شامل برنامه‌ریزی دقیق و هدفمند، تعیین اهداف کوتاه مدت برای مطالعه، استفاده از اپلیکیشن‌های مدیریت زمان و دور نگه داشتن گوشی از محیط مطالعه می‌شوند. اگر در این زمینه پیشنهادی دارید می‌توانید آن را در بخش کامنت‌ها با همراهان جهشینو به اشتراک بگذارید.

تیم تحریریه جهشینو

تیم تحریریه جهشینو متشکل از برترین اساتید و مشاوران کنکور کشور است. هر یک از اعضای این تیم سال‌ها تجربه تدریس و مشاوره در حوزه کنکور را در کارنامه خود دارند. این اساتید با شناخت کامل از ساختار کنکور و دروس مختلف، بهترین و کاربردی‌ترین مطالب را برای موفقیت شما در کنکور گردآوری کرده‌اند.

دیدگاه

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.