بعضی داوطلبان دچار افسردگی دوران کنکور میشوند. این دسته از داوطلبان میتوانند با شناسایی علائم ابتلا به افسردگی و راهکارهای مقابله با آن مثل تغییر رژیم غذایی، تنظیم خواب، شناخت نقاط قوت و ضعف خود و افزایش اعتماد به نفس تا حدی این مشکل را حل کنند.
افسردگی در دوران کنکور مثل سایر زمانهای زندگی هر انسانی یک مسئله بسیار جدی است که باید اولاً از ابتلا به آن جلوگیری کنید و در صورتی که به سراغ شما به عنوان یک داوطلب کنکور آمد، باید راههای مقابله با آن را بلد باشید. چون روی کیفیت مطالعه شما تاثیر منفی میگذارد، تمرکزتان را از شما میگیرد و در نهایت نمیتوانید در کنکور موفق شوید. علاوه بر همه اینها در دراز مدت آسیبهای جدی و جبرانناپذیری روی روحیه شما خواهد گذاشت.
اما چه داوطلبانی دچار افسردگی کنکور میشوند؟ علائم این افسردگی چه چیزهایی هستند؟ چگونه میتوانیم از افسرده شدن در زمانی که پشت کنکور هستیم جلوگیری کنیم؟ اگر علائم به سراغ ما آمدند چه کار کنیم؟ همه اینها سوالاتی هستند که ممکن است ذهنتان را درگیر کنند و باعث نگرانی شما بشوند. در این مطلب قصد دارم به همه این سوالات پاسخ بدهم. پس تا انتها با جهشینو همراه باشید.
شناختن علائم افسردگی در دوران کنکور و مقابله با افسرده شدن برای داوطلبان کنکور بسیار بااهمیت است، چون در صورتی که دچار این اختلال روحی وحشتناک بشوند بیانگیزه خواهند بود، تمرکز حواس ندارند، مطالبی که میخوانند را یاد نمیگیرند و نمیتوانند در کنکور نتیجه دلخواهشان را به دست بیاورند.
افسردگی نشانهها و علائمی دارد که اگر به موقع آنها را بشناسید و راهکارهای مقابله با این اختلال را بدانید، میتوانید جلوی افسرده شدن در دوران کنکور را بگیرید و از این چالش به راحتی رهایی پیدا کنید.
از کجا بفهمیم که داریم افسرده میشویم؟ این علائم در داوطلبان مختلف بسته به علت، نوع و میزان افسردگی ممکن است متفاوت باشند، اما به طور کلی علامتهای زیر نشانههای اولیه افسردگی در داوطلبان کنکور هستند:
افسردگی در دوران کنکور ممکن است علتهای مختلفی داشته باشد که در بین داوطلبان مختلف متفاوت هستند. ممکن است داوطلبی چند دلیل همزمان برای افسرده شدن داشته باشد و داوطلب دیگر تنها به یک دلیل خاص از افسردگی رنج ببرد. پیدا کردن علت میتواند به مقابله با افسردگی و درمان آن کمک چشمگیری کند. بنابراین چند علت عمده افسرده شدن داوطلبان در سال کنکور را در ادامه بررسی میکنیم.
گاهی داوطلب درگیر عواطف، افکار، احساسات و تفکرات خود میشود. بسیاری از داوطلبان در سال کنکور به خیالپردازی روی میآورند. آنها خود را در رشته و شغل رویاییشان تصور میکنند، البته این رویاپردازی تا جایی صحیح است که لطمهای به روحیه و درس خواندن شما وارد نکند. انتخاب هدف شما باید به گونهای باشد که پیش از برنامهریزی تواناییهای خود را در نظر گرفته باشید و اگر مثلاً دانش آموز ضعیفی در دوران مدرسه بودهاید، انتظار رتبه تک رقمی یا قبولی دندانپزشکی را از خود نداشته باشید.
چون در غیر این صورت نمیتوانید به نتیجه دلخواه برسید، سرخورده، ناامید و بیانگیزه میشوید و در نهایت افسردگی به سراغ شما میآید. بنابراین مراقب افکار و رویاهایتان باشید، هدف خود را واقع بینانه انتخاب کنید و نهایت تلاشتان را برای رسیدن به آن انجام بدهید. مثبتاندیشی را فراموش نکنید، تفکر بازنده نداشته باشید، اما بیش از حد توانتان هم از خود انتظار نداشته باشید.
گاهی داوطلب کاملاً واقعبینانه از خودش انتظار دارد و تلاش کافی هم میکند، اما خانواده، والدین و اطرافیان توقعی بیش از حد توانش از او دارند. مثلا انتظار دارند درصدهایش در آزمونهای آزمایشی بالای 70 باشند که در توان او نیست. همین توقعات ممکن است آسیبهای روحی جبرانناپذیری به داوطلبان بزنند و آنها را ناخواسته دچار افسردگی کنند که حتی علتش را هم برای داوطلبان ناشناخته باشد. یا حتی ممکن است والدین فرزندشان را با بقیه مقایسه کنند و باعث سرخوردگی، بیانگیزگی، ناامیدی و در نهایت افسردگی داوطلب شوند. بنابراین آگاهی و حتی گرفتن مشاوره در سال کنکور برای والدین هم واجب است و باید برخورد صحیحی با فرزندشان داشته باشند تا او دچار افسردگی نشود.
نتیجه کنکور از این جهت برای داوطلبان مهم است که نه تنها آینده تحصیلی آنها را رقم میزند، بلکه شغل و تمام مسیر زندگیشان را تحت تاثیر خود قرار میدهد. به همین دلیل تعداد قابل توجهی از داوطلبان در سال کنکور استرس و اضطراب شدیدی را تجربه میکنند که روی روحیه آنها تاثیر منفی میگذارد و در طولانی مدت باعث افسردگی آنها میشود. این افراد مدام به این فکر میکنند که اگر کنکور قبول نشوم چه اتفاقی میافتد؟ اگر نتوانم رتبه دلخواهم را به دست بیاورم آیندهام چگونه رقم میخورد؟ و این افکار ذره ذره باعث افسردگی در دوران کنکور میشوند. به همین دلیل باید تا حد امکان استرس و اضطراب را از خود دور کنید و به موفق نشدن و عواقب آن فکر نکنید.
اگر میخواهید از افسردگی در دوران کنکور در امان باشید و این چالش را مانند چالشهای متعدد سال کنکور به سلامت رد کنید، باید راهکارهای مقابله با آن و جلوگیری از بروز این عارضه را بلد باشید تا دچار این اختلال نشوید و ناخواسته سرنوشتتان را به مخاطره نیندازید. در ادامه چند راهکار عملی برای مقابله با افسردگی در داوطلبان کنکور را به شما معرفی میکنم.
برای جلوگیری از بروز افسردگی در سال کنکور حتماً باید هدف خود را با دقت و بر اساس توانایی و سطح علمیتان تعیین کنید، انتظارات نابجا از خود نداشته باشید تا در صورتی که نتوانستید به برنامه بلندپروازانهای که بدون توجه به توانمندیهایتان برای خود در نظر گرفتهاید عمل کنید؛ سرخورده، ناامید و افسرده نشوید.
هیچگاه خود را با رتبههای برتر کنکور، اقوام، دوستان و کسانی که از شما موفقتر بودهاند مقایسه نکنید. مقایسه غلط باعث میشود روحیه خود را ببازید و افسرده شوید. برای جلوگیری از این کار واقعبین باشید، از شیوه مطالعه و برنامهریزی صحیح آنها الگوبرداری کنید، اما تقلید نکنید تا با مقایسه اشتباه دچار افسردگی نشوید. هر انسانی تواناییهای منحصر به فرد خودش را دارد و باید هدفش را طبق آنها تعیین نماید.
گاهی اوقات داوطلب به تنهایی از پس مشکلات روحی و افکار منفی و سمی خود بر نمیآید و حتماً باید از یک فرد آگاه و مطلع کمک بگیرد. این فرد آگاه بهتر است که در درجه اول یک مشاور کنکور حرفهای و خوب باشد که نه تنها در امر برنامهریزی، بلکه در ایجاد انگیزه و علاقه هنگام درس خواندن به شما کمک کند. حتی اگر علائم افسردگی را در خود حس کردید، میتوانید در کنار مشاور از یک رواندرمانگر یا تراپیست هم کمک بگیرید، با او به درددل بپردازید و به این ترتیب از ابتلا به افسردگی در سال کنکور جلوگیری کنید.
با ایجاد چند عادت خوب و مثبت در سال کنکور میتوانید لایف استایل خود را تغییر دهید و یک سال به سبک رتبه برترها زندگی کنید. بدون شک نتیجه آن را در روحیه خود مشاهده خواهید کرد و میبینید که با این کار از افسردگی در دوران کنکور خبری نیست. سبک زندگی یک کنکوری باید شامل موارد زیر باشد:
افسردگی در دوران کنکور یکی از چالشهایی است که بسیاری از داوطلبان به آن دست و پنجه نرم میکنند. برای رهایی از این چالش خطرناک، ابتدا باید علائم و نشانههای آن را بشناسید، علتهای آن را پیدا کنید و از بروز این عارضه در خود جلوگیری کنید تا بتوانید با تمرکز کافی درس بخوانید و بهترین نتیجه ممکن را از تلاشتان بگیرید. خوشحال میشویم که تجربیات و نظراتتان را در بخش کامنتها با مخاطبان جهشینو به اشتراک بگذارید.
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.