افزایش تمرکز هنگام مطالعه؛ رازهای غلبه بر عدم تمرکز
افزایش تمرکز هنگام درس خواندن به یادگیری عمیق مفاهیم کمک میکند و حتی در تثبیت مطالب در ذهن شما نقش مهمی دارد. شما میتوانید تکنیکهای افزایش تمرکز را یاد بگیرید و با دوری از عوامل حواسپرتی با تمرکز کامل درس بخوانید.
دانش آموزان و داوطلبان کنکور گاهی میگویند تعداد ساعات درس خواندنم بالاست و کتاب از دستم نمیافتد، اما در امتحانات مدرسه و آزمونها نتیجه خوبی نمیگیرم. علت این موضوع چیست؟ مغز انسان توانایی یادگیری، پردازش، دستهبندی و به خاطر سپردن مطالب مختلف را دارد که البته همه با دارا بودن تمرکز کافی هنگام مطالعه به دست میآیند. اگر شما هم روزانه تعداد ساعات زیادی را صرف مطالعه میکنید اما تراز آزمون یا نمره امتحان نهاییتان پایین است، حتما موقع درس خواندن تمرکز لازم را ندارید. اگر به دنبال راههای افزایش تمرکز هنگام مطالعه هستید تا انتهای مطلب همراه جهشینو باشید.
نقش تمرکز در مطالعه مفید؛ یادگیری مفهومی با تمرکز حواس
وقتی موقع درس خواندن حواستان به چیزی پرت میشود یعنی تمرکز لازم را ندارید و نداشتن تمرکز کافی بدترین دشمن یادگیری است. حالا ممکن است این عامل حواسپرتی درونی باشد یعنی چیزی باشد که مربوط به خودتان است یا تفکراتی است که در ذهنتان میگذرد یا این عامل حواسپرتی بیرونی باشد.پیش از بررسی عوامل حواسپرتی باید بدانید که چرا باید موقع درس خواندن تمرکز داشته باشید؟ اصلاً اهمیت تمرکز و نقش آن در یادگیری چیست و بعد از آن فکری به حال عوامل حواسپرتی بکنید.
تمرکز به معنای حفظ حواس روی یک موضوع خاص است و در فهم عمیق ما تاثیر بسیاری دارد.
افزایش تمرکز هنگام مطالعه مستقیما روی پروسه یادگیری شما تاثیر میگذارد و اصلا میتواند مهمترین عامل موفقیتتان باشد. در سالهای اخیر هم کنکور و هم امتحانات نهایی پر شده است از سوالات چالشی، دشوار و نیازمند به یادگیری عمیق، بنابراین با حفظ کردن مطالب راه به جایی نمیبرید.
چرا که برای درک و یادگیری آنها به تمرکز بسیار بالایی نیاز دارید. علاوه بر آن اگر میخواهید مطالب را به حافظه بسپارید و آنها را از یاد نبرید، باید هنگام مطالعه تمرکز داشته باشید. بعضی از مطالب مخصوصاً برای دروس تفهیمی مانند فیزیک و ریاضی، تحلیلی هستند. اگر تمرکز کافی نداشته باشید در تحلیل این دروس دچار مشکل خواهید شد.
عوامل برهم زننده تمرکز هنگام درس خواندن؛ حواسپرتی ممنوع!
گاهی اوقات دانش آموزان میگویند من نمیدانم چه چیزی حواسم را پرت میکند و تمرکزم را برهم میزند! ابتدا باید با خودتان صادق باشید و عوامل حواسپرتی هنگام درس خواندن را پیدا کنید. به طور کلی چیزهایی که تمرکز را هنگام درس خواندن به هم میزنند دو دسته هستند که آنها را در جدول زیر بررسی کردهام.
عوامل درونی عدم تمرکز | عوامل بیرونی عدم تمرکز |
---|---|
عوامل فیزیکی | عوامل محیطی |
عوامل روانی |
عوامل فیزیکی برهم زننده تمرکز هنگام مطالعه
شاید فکر کنید که چون تمرکز یک مسئله ذهنی است مسائل فیزیکی روی آن تاثیر ندارند. اشتباه نکنید! عوامل فیزیکی هم میتوانند باعث برهم خوردن تمرکز باشند. عوامل فیزیکی حواسپرتی و عدم تمرکز عبارتند از:
- خستگی؛ مهمترین عامل عدم تمرکز: برای اینکه موقع مطالعه خسته نشوید، تایمهای درس خواندن را به بازههای زمانی کوتاه تقسیم کنید و بین آنها به استراحت کوتاهی بپردازید.
- کمخوابی؛ خواب کمتر از 8 ساعت: خواب کمتر از 8 ساعت برای کسی که درس میخواند باعث عدم تمرکز میشود. پس خوابتان را تنظیم کنید.
- گرسنگی و کمتحرکی؛ سبک زندگی ناسالم: سبک زندگیتان را عوض کنید، صبحانه بخورید، ورزش سبکی انجام دهید و این عوامل عدم تمرکز را به سادگی حذف کنید.
عوامل روانی برهم زننده تمرکز موقع درس خواندن
بعضی عواملی که باعث عدم تمرکز موقع درس خواندن میشوند؛ منشا روانی دارند، یعنی مربوط به چیزی میشوند که در ذهن و روان ما میگذرد. برای افزایش تمرکز هنگام مطالعه باید این عوامل را پیدا کنید و آنها را در ذهن خود حل و فصل کنید. عوامل روانی برهم زننده تمرکز موقع مطالعه عبارتند از:
- استرس و اضطراب؛ مشغله فکری مزاحم: این دو عامل ذهن شما را مدام مشغول میکنند و نمیتوانید به چیز دیگری فکر کنید، بنابراین هنگام درس خواندن تمرکز ندارید. استرس حتی جسم شما را هم نابود میکند! سعی کنید با فعالیتهایی مانند مدیتیشن استرس خود را کنترل کنید.
- افسردگی؛ عامل بیانگیزگی و عدم تمرکز: اگر حس میکنید دچار افسردگی شدهاید، حتما به یک مشاور، تراپیست یا روانشناس مراجعه کنید تا شما را درمان کند و بتوانید هنگام مطالعه تمرکز داشته باشید.
- سرزنش خود؛ فکر کردن به شکستهای گذشته: گاهی آنقدر درگیر گذشته هستید که تمرکزتان به جای درس خواندن روی شکستهای قبلتان است. مثلا مدام خود را بابت قبول نشدن در کنکور سال قبل یا نمرات پایین امتحان ترم پیش سرزنش میکنید. گذشته را فراموش کنید، دست از سرزنش خود بردارید و به فکر الان باشید.
عوامل محیطی برهم زننده تمرکز هنگام درس خواندن
گاهی محیط، اطراف آنقدر شلوغ است که نمیتوانید تمرکز کنید. ممکن است منزلتان پر از سر و صدای تلویزیون و بلند حرف زدن اعضای خانواده باشد. یا حتی اتاق شلوغ و پر از وسایل مختلف تمرکز شما را پایین میآورد. پس حتماً فکری به حال محیط اطرافتان بکنید و تا حد امکان از شلختگی جلوگیری نمایید. اگر محیط منزل زیادی شلوغ و پر رفت و آمد است، میتوانید مکان مطالعه خود را به جای دیگری مثل کتابخانه منتقل کنید که در آنجا سکوت برقرار است و عوامل حواسپرتی کم هستند.
راهکارهای افزایش تمرکز هنگام مطالعه؛ رازهای طلایی افزایش تمرکز
کسانی که در درس خواندن موفق عمل میکنند از راهکارهایی برای حذف عوامل حواسپرتی و افزایش تمرکز هنگام مطالعه استفاده میکنند. میخواهم به شما رازهای طلایی تمرکز رتبه برترها و افراد موفق را بگویم تا بتوانید به کمک آنها تمرکز خود را بیشتر کنید و به این ترتیب درسها را بهتر یاد بگیرید. راهکارهای موثر و طلایی برای افزایش تمرکز موقع درس خواندن عبارتند از:
انتخاب هوشمندانه مکان مطالعه؛ حذف عوامل حواسپرتی محیطی
سعی کنید در محیطی آرام به دور از عوامل حواسپرتی، تمیز و منظم درس بخوانید. اتاق خود را تمیز و مرتب کنید، وسایل کمی در اتاق بگذارید، از آویزان کردن عکس و تابلو و چسباندن پوستر به دیوارهای اتاق خودداری کنید. اگر منزلتان بسیار شلوغ، پر سر و صدا و پر رفت و آمد است، میتوانید از مکان دیگری برای مطالعه استفاده کنید و به کتابخانه بروید.
حذف عوامل جانبی حواسپرتی؛ کلید تمرکز و یادگیری هنگام درس خواندن
اگر از آن دسته افرادی هستید که مدام گوشی موبایلتان را چک میکنید، در فضای مجازی میچرخید، با دوستانتان تلفنی صحبت میکنید یا حواستان پرت صدای تلویزیون میشود؛ باید این عوامل را حذف کنید. میتوانید موبایلتان را کاملاً کنار بگذارید، بسته اینترنت نخرید، با افرادی که تمرکز شما را به هم میزنند یا به شما استرس وارد میکنند صحبت نکنید و از خانواده بخواهید صدای تلویزیون را کم کنند. به همین سادگی میتوانید عوامل جانبی حواسپرتی را از خود دور کنید.
کنار گذاشتن افکار منفی؛ مثبتاندیش باش!
بعضی دانش آموزان مدام به شکست فکر میکنند. آنها تصور میکنند که ممکن است موفق نشوند و همین فکر باعث استرس و اضطراب و حتی افسردگی در آنها میشود که اینها از مهمترین عوامل درونی عدم تمرکز هستند. سعی کنید برای افزایش تمرکز هنگام درس خواندن، مثبتاندیش باشید و تصور کنید به هدف خود رسیدهاید، در امتحانات موفق شدهاید یا در کنکور رتبه خیلی خوبی آوردهاید. دور کردن افکار منفی از ذهن باعث میشود تمرکز بیشتری هنگام مطالعه داشته باشید.
برنامهریزی مناسب؛ بین درس و استراحت تعادل برقرار کن!
وقتی بیبرنامه درس میخوانید اصلاً نمیدانید که دارید چه کار میکنید و همین عدم آگاهی از پیشرفت درسی باعث میشود تمرکز خود را از دست بدهید و مدام به این فکر کنید که آیا وقت کافی برای مطالعه همه درسهایم را دارم یا نه. از طرفی اگر زمانهای طولانی مطالعه کنید خسته میشوید و تمرکزتان را از دست میدهید. برای افزایش تمرکز باید برنامهریزی شما طوری باشد که بین ساعتهای درس خواندن و استراحت تعادل برقرار کنید. یعنی نه وقت خود را به بطالت بگذرانید و نه تایمهای طولانی مدت بدون استراحت و بیوقفه مطالعه کنید.
موسیقی برای افزایش تمرکز؛ ریلکس کن!
شاید برایتان جالب باشد که بدانید یک موسیقی بیکلام، ملایم و آرامشبخش چقدر میتواند در ایجاد تمرکز هنگام درس خواندن موثر باشد. اگر یک موزیک بیکلام یا صداهایی مثل صداهای سفید، صدای آبشار، باران، جنگل و دریا پخش کنید نه تنها صداهای جانبی را پوشش میدهند و مثلاً سر و صدای خانه تمرکز شما را به هم نمیزند؛ بلکه باعث میشود حواس شما کاملاً جمع کاری که دارید انجام میدهید یعنی درس خواندن بشود.
سخن پایانی
افزایش تمرکز هنگام مطالعه با راهکارهایی مانند حذف صداهای مزاحم، انتخاب مکانی خلوت برای مطالعه، حذف عوامل حواسپرتی جانبی، ایجاد تفکرات مثبت و دوری از استرس و اضطراب منجر به موفقیت شما در کنکور یا امتحانات نهایی میشود. علاوه بر این خواب کافی داشته باشید، بازههای زمانی کوتاهی برای درس خواندن در نظر بگیرید، تغذیه مناسب را فراموش نکنید و در طول روز یک ورزش سبک انجام دهید تا تمرکزتان بیشتر شود. راز تمرکز شما هنگام درس خواندن چیست؟ آن را در بخش نظرات با همراهان جهشینو به اشتراک بگذارید.
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.